Ресорната комисия иска от парламента минимум 300 лв. за неподадена декларация за конфликт на интереси

снимка: архив

Минималната санкция за неподадена в срок декларация за конфликт на интереси да падне от 1000 на 300 лв. За това настоява пред парламента Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщи във Варна временно изпълняващият длъжността председател на комисията Николай Николов.

"У нас задължените по закон лица са 120 000 души - от депутати до директори на селски училища. Доходите и обществената опасност от пропуските им са несъизмерими", мотивира се той. За 5 г. контролният орган е приключил 1600 производства, а наложените санкции са за близо 2 млн. лв.

Почти половината от нарушителите на Закона за конфликт на интереси са от местната власт, предимно общински съветници. Броят им е намалял спрямо 2011 г., което показва, че нормативният акт се популяризира, коментира Николов. Като пример той посочи, че преди 5 г. близо 3000 задължени не подали в срок декларациите си, а сега след проверка в 130 общини били открити 100 подобни нарушения.

Във Варненско няма нито един новоизбран съветник или кмет, който да е пропуснал срока, обясни Николов при старта на обучителен семинар за представители на местната власт от 5 области в Североизточна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони