Премиерът: Най-натоварените магистрати ще работят в най-добрите условия (стенограма)

"Това е последният ни ангажимент по тази сграда (т.нар. Военно НДК, бел. ред.). Огромни пари се наляха в едно за пореден път заварено абсолютно провалено съоръжение, за което са похарчени десетки милиони и е хвърлено на боклука, разграбено, протекло и смазано." Това казва премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането на заседанието на МС на точката, предвиждаща отпускане на 5 375 000 лв. по бюджета на съдебната власт за 2016 г. за обзавеждане, оборудване, доставка на офис техника, както и за компютърно и телекомуникационно оборудване, необходими за дейността на наказателното отделение на Софийския районен съд и за Софийската районна прокуратура в сградата на бул. „Ген. Скобелев“ №23.

"Вследствие на решителните действия на Министерството на финансите и на правосъдието, на събраните допълнителни приходи от приходните агенции 3,1 милиона лева отиват за Районния съд – София, 2 275 хил. лева за обзавеждане, доставка на офис и друга техника за Районната прокуратура, както и за съдиите", посочва Борисов.

"По този начин ще се реши проблемът със сградния фонд на районния съд. До момента са инвестирани в сградата с миналогодишния бюджет за ремонт и преустройство 14,5 милиона. С отпуснатата днес сума общата инвестиция, която правителството ще направи по тази сграда за съдебната власт, е над 20 милиона лева. Надяваме се до края на година съдът и прокуратурата да проведат обществени поръчки и съдиите и прокурорите да бъдат в тази сграда", обяснява правосъдният министър Екатерина Захариева.

"Молбата ни е, госпожо Захариева, максимално бързо да се проведе всичко, декември месец трябва да са там, така че да бъдат максимално бързи. Така, както правителството пое ангажимент, че най-големите съдилища с най-много дела и прокуратури. Само преди няколко дни открихме и в Добрич прекрасна сграда за съдиите, в края на годината ще сме изпълнили този ангажимент към съдебната власт", добавя Борисов.

"Така е, господин премиер, с това ще се реши проблемът на най-големия и най-натоварения съд в София, с над 84 дела на съдия на месец", отвръща Захариева.

"Така че, когато някой каже какво е отношението ни, това е най-видимото – да работят във възможно най-добри условия, а не сега в тези, които са. Особено тези, които са в сградата до радиото, не ми се коментира даже", завършва премиерът Борисов.

Ето и пълния текст на стенограмата:

Точка 29

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт за 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева!

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, с предлаганото Постановление се отпускат 5 375 хиляди лева по бюджета на съдебната власт за обзавеждане и оборудване на Районен съд – София, наказателно отделение, и съответно Районна прокуратура – София. По този начин ще се реши проблемът със сградния фонд на районния съд. До момента са инвестирани в сградата с миналогодишния бюджет за ремонт и преустройство 14,5 милиона. С отпуснатата днес сума общата инвестиция, която правителството ще направи по тази сграда за съдебната власт, е над 20 милиона лева. Надяваме се до края на година съдът и прокуратурата да проведат обществени поръчки и съдиите и прокурорите да бъдат в тази сграда.

Ние бяхме с Вас на проверка в началото на годината, наистина може би най-съвременната съдебна сграда ще бъде в България.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е последният ни ангажимент по тази сграда. Огромни пари се наляха в едно за пореден път заварено абсолютно провалено съоръжение, а което са похарчени десетки милиони, и хвърлено на боклука, разграбено, протекло и смазано. Вследствие на решителните действия на Министерството на финансите и на правосъдието, на събраните допълнителни приходи от приходните агенции 3,1 милиона лева отиват за Районния съд – София, 2 275 хил. лева за обзавеждане, доставка на офис и друга техника за Районната прокуратура, както и за съдиите.

Молбата ни е, госпожо Захариева, максимално бързо да се проведе всичко, декември месец трябва да са там, така че да бъдат максимално бързи. Така, както правителството пое ангажимент, че най-големите съдилища с най-много дела и прокуратури. Само преди няколко дни открихме и в Добрич прекрасна сграда за съдиите, в края на годината ще сме изпълнили този ангажимент към съдебната власт.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Така е, господин премиер, с това ще се реши проблемът на най-големия и най-натоварения съд в София, с над 84 дела на съдия на месец.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че, когато някой каже какво е отношението ни, това е най-видимото – да работят във възможно най-добри условия, а не сега в тези, които са. Особено тези, които са в сградата до радиото, не ми се коментира даже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини