За 90-годишнината от създаването на ММФ "Варненско лято" Варна удължава сезона със 100-дневен музикален фестивал

100-дневен музикален маратон ще удължи туристическия и културния сезон във Варна до самия край на септември. Това съобщиха организаторите на най-стария у нас международен музикален фестивал - "Варненско лято", който тази година навършва 90 години.

В чест на юбилея са подготвени 46 събития в 6 модула, които ще срещнат публиката с музика от различни жанрове, създадена в диапазон от 7 века - от XV до XXI в.

Стартът на 18 юни по традиция ще даде Варненската филхармония с рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров под палката на главния диригент на Оркестъра на Сан Ремо - Джанкарло Де Лоренцо. В основната програма от симфонична и камерна музика ще се представят изпълнители от България, Германия, Италия, Холандия, Франция, Хърватия, Словения, Румъния, Русия и Унгария. Варненци и гостите на града ще чуят оркестрите "Московски солисти", "Камерата Хамбург", "Камерата Орфика" и много утвърдени български солисти като тромпетистът Мирослав Петков, цигуларите Лия Петрова, Йоанна Каменарска, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Марио Хосен, пианистите Людмил Ангелов, Димо Димов, Йовчо Крушев, певицата Цветана Бандаловска.

Във фестивалните дни световна премиера ще направи кoнцертът за пиано и оркестър на Милко Коларов "Парафраза", за първи път у нас ще прозвучат и произведения на съвременни композитори като Кийт Джарет, Джон Тавънър и Филип Глас.

Открити уроци ще водят пианистката Пламена Мангова, органистът Андреас Якоб и виолистът Емил Кантор по време на Международната лятна академия. В рамките й ще се проведе четвъртото издание на конкурса "Цигулките на Минчо Минчев".

Проф. Минчев и китаристът Георги Василев ще водят и майсторски класове за млади таланти. "Музикална лаборатория "Варненско лято" ще представи 4 концерта на изпълнители от цял свят, завършили Музикалното училище в морската столица. Ударна програма ще има и тазгодишното издание на "Опера и балет в Летния театър". На открито ще бъдат представени 11 спектакъла, шест от които са премиерни.

За първи път Варна ще бъде домакин на световната премиера на мюзикъл - "Граф Монте Кристо" на Варненската опера. Либретото, текстовете на песните и музиката на са дело на един от асовете в Холивуд - Ив Деска, а участниците - оперни, драматични и балетни артисти, са били подбрани на кастинг още в началото на тази година.

Джаз от Антони Дончев с Театрален джаз-бенд, концерти на краля на чардаша Шандор Яворкай и Васил Петров с Варненския камерен оркестър ще изкушат ценителите в програмата на "На границата с класиката". А завършекът на летния музикален маратон ще бъде даден от 22 до 24 септември с три романтични концерта "Старинна и барокова музика". Световният корифей на виола да гамба Жорди Савал от Испания и неговият ансамбъл ще представят "Виолите на Луи XIV". "Тромпет страваганца" на "Ансамбъл Кавалиери" ще покани публиката на пътуване в италианския барок, а трио "Хелзинки" ще свири на клавесин и барокови цигулка и флейта.

Музикални приказки за най-малките, фотоизложба в Морската градина и прожекции на два спектакъла на Метрополитен опера са включени в съпътстващата програма на юбилейното издание на ММФ "Варненско лято", на чието откриване ще присъства президентът на Европейската асоциация на фестивалите Дарко Брлек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура