400 лв. глоба за разведени, ако не си дават детето

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев представи отчет за 2015 г.

До 400 лв. глоба за родител, който след развод отказва да предаде детето си за среща с другия родител, въпреки че това е постановено в съдебно решение. Това предложение за изменение в Гражданския процесуален кодекс обяви вчера шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев.

По настоящия закон се изпраща покана на родителя доброволно да предаде малчугана на бившата си половинка, но ако не го стори, частните съдебни изпълнители (ЧСИ) трябва да го вземат принудително и да го предадат на другия родител.

„Подобни дела са изключително тежки и ЧСИ правят всичко възможно да не се стига до травмиращ изход, но правната рамка сега е такава, че недобросъвестният родител може да осуетява процеса“, каза Дичев.

Според камарата проблемът идва от липсата на адекватен механизъм, който да приведе решенията на съда в действие. Те искат НАП да възложи събирането на тези глоби на ЧСИ и това да става в рамките на самото изпълнително производство за предаване на дете. „Така чувството за безнаказаност у родителите ще изчезне“, смята Дичев.

Той е на мнение, че промените в ГПК трябва да вървят заедно с изменения в Семейния кодекс. Според него трябва да се предвиди бързо производство по исканията за промяна на родителските права заради неизпълнение на режима на лични отношения и предаване на дете.

Вчера камарата отчете, че през миналата година е събрала 1,025 млрд. лв. Били са образувани 171 000 дела, което е със 7000 по-малко от 2014 г. Най-драстично е намалял броят на делата на банките - за 2 г. от 39 000 е паднал на 26 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право