Конфискуваха 7,5 кубика бракониерска дървесина

Вижте как върви строителството на комплекс „Гранд Каньон“ в София (ВИДЕО)

Община Свищов ще пести по 35 000 лева годишно след реализиране на проект

1 860 смениха личния си лекар в Шуменско

Фермерка: Ще искам ексхумация на животните ми, за да докажа, че не съм заровила тайно 31 овце Автобусът, който ще откара протестиращите към София вече е нает

Турски съд разпореди оставането на двамата гръцки войници в ареста

Рекорден брой участници в турнир по тенис в Елена

София ще има аквапарк през 2019 г. Шезлонги, СПА и бебешки басейн строят в парк „Възраждане“

Отнето предимство погуби мъж и прати трима в болница

ГДБОП удари престъпна група от трима човека, отворили „клуб“ за сексуални услуги 

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Учителите оцениха учебници за III, VII И IX клас

Кметът на Поморие дари на местната полиция дрегер, улавящ 8 вида дрога

Според 58% от населението на Западните Балкани България е помогнала за европейската интеграция на страната им

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на САС Даниела Дончева

400 лв. глоба за разведени, ако не си дават детето

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев представи отчет за 2015 г.

До 400 лв. глоба за родител, който след развод отказва да предаде детето си за среща с другия родител, въпреки че това е постановено в съдебно решение. Това предложение за изменение в Гражданския процесуален кодекс обяви вчера шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев.

По настоящия закон се изпраща покана на родителя доброволно да предаде малчугана на бившата си половинка, но ако не го стори, частните съдебни изпълнители (ЧСИ) трябва да го вземат принудително и да го предадат на другия родител.

„Подобни дела са изключително тежки и ЧСИ правят всичко възможно да не се стига до травмиращ изход, но правната рамка сега е такава, че недобросъвестният родител може да осуетява процеса“, каза Дичев.

Според камарата проблемът идва от липсата на адекватен механизъм, който да приведе решенията на съда в действие. Те искат НАП да възложи събирането на тези глоби на ЧСИ и това да става в рамките на самото изпълнително производство за предаване на дете. „Така чувството за безнаказаност у родителите ще изчезне“, смята Дичев.

Той е на мнение, че промените в ГПК трябва да вървят заедно с изменения в Семейния кодекс. Според него трябва да се предвиди бързо производство по исканията за промяна на родителските права заради неизпълнение на режима на лични отношения и предаване на дете.

Вчера камарата отчете, че през миналата година е събрала 1,025 млрд. лв. Били са образувани 171 000 дела, което е със 7000 по-малко от 2014 г. Най-драстично е намалял броят на делата на банките – за 2 г. от 39 000 е паднал на 26 000.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.