Историческо плуване за Нина Рангелова

Най-добрата родна плувкиня Нина Рангелова се класира за полуфиналите на 100 метра свободен стил на европейското първенство на 50-метров басейн в Лондон. Пловдивчанката, която тренира в САЩ, го направи и с нов национален рекорд.
Най-бързата българка в басейна фискира 54,91 секунди в кралската дисциплина в плуването. Постижението е историческо, защото с него Рангелова стана първата наша плувкиня, която слиза под гросмайсторската граница от 55 секунди. Досегашният държавен рекорд също бе на Нина - 55,07 сек, постигнат преди 2 години на европейското в Берлин. Тогава националката също стигна полуфинал на 100 метра свободен стил.


Голямата цел на Рангелова през това лято е участието на трета поредна олимпиада след Пекин 2008 и Лондон 2012. Нина засега е единствена от родните национали с покрит „А“ норматив, който гарантира участие в Рио. Норматив „Б“ за игрите имат Антъни Иванов, Петър Божилов, Лъчезар Шумков и Венцислав Айдарски. ФИНА ще обяви олимпийските участници с норматив „Б“ месец преди състезанията.

Междувременно в Лондон бяха избрани членовете на новите технически комитети по отделните спортове към Европейската лига по плуване (ЛЕН). Таня Богомилова бе преизбрана в комисията по плуване в открити води, а седми пореден мандат получи Андрей Константинов, който от 1986 г. неизменно е в Комитета по водна топка. Преди седмица на извънреден конгрес на ЛЕН италианецът Паоло Барели остана на президентския пост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт