Партия „Зелените“ е нелегитимна, реши Софийският градски съд (обзор)

Факсимиле от решението на Софийския градски съд, в което наименованията на ищеца и ответника са съкратени.

Регистрацията на партия „Зелените“ е отменена от Софийския градски съд, съобщават от Националната гражданска коалиция „Хората за природата и регионите“, като прилагат и решението на магистратите.

Решението е по дело, заведено от друга формация с подобно име - Партия на зелените. Магистратите са разгледали представените доказателства и са решили, че наименованието „Зелените“ е недопустимо, тъй като правото да се идентифицира с него има партията, завела делото. Причината е, че Партията на зелените е регистрирана на 31 януари 2001 г., докато „Зелените“, зад които стои псевдоекологичната коалиция „За да остане природа в България“, са вписани от съда през 2008 г. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София.

В същото време се оказва, че през целия съдебен процес от партия „Зелените“, въпреки че са уведомени, не са изпратили представител и не са изразили становище по предявения иск срещу тяхната регистрация. Те са били призовани от съда чрез Борислав Сандов, който е пълномощник на партията. Съпредседателите Петко Цветков и Андрей Ковачев не са се явявали на заседанията.

От „Природата за хората и регионите“ припомнят, че партия „Зелените“ е участвала в над десет изборни кампании, като в момента дори има общински съветник в София.

Формацията е политическото лице на групата от организации от коалицията „За да остане природа в България“. Чрез нея групичката псевдоеколози получават и политическо представителство у нас, което им помага в усвояването на милиони по европейски проекти със съмнителна полза. Парите се разпределят в затворената общност от „екологичното“ обединение, в което главно действащо лице е бившият шеф на парк „Витоша“ Тома Белев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини