НС гласува днес избора на Зорница Русинова и ветото на президента

Днес ще бъдат гласувани кандидатурата на Зорница Русинова за нов социален министър и ветото на президента върху Изборния кодекс, предават БТВ.

Още преди дни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в анонс за работата на парламента коментира, че не познава лично Зорница Русинова, но е слушал много за нейните професионални качества. Тя отговаря за европейските фондове, свързани със социалната политика и се справя прекрасно, похвали я той.

Цветанов заяви, че трябва да се направи абсолютна единна позиция между ГЕРБ, ПФ и РБ, за да може действително да има стабилност в управлението и достатъчно сериозна парламентарна подкрепа. Вчера Русинова се срещна с парламентарни групи, за да ги информира за приоритетите си като социален министър.

Във вторник в сградата на НС представители на трите политически сили, съставни на мнозинството, съгласуваха становищата си относно гласуването на ветото на президента върху Избирателния кодекс. След повече от час и половина разговори в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева участниците бяха лаконични. Цветан Цветанов заяви, че парламентарното мнозинство е гарантирано и това ще се види при гласуването в сряда.

Преди това правната комисия подкрепи ветото. Мотивите на държавния глава се фокусират основно върху чл. 14, който се отнася за изборните права на българите в чужбина. Против ветото на държавния глава бяха само двама от членовете на правна комисия - от ПФ, а трима от БСП и ДПС го подкрепиха. 7 членове от ГЕРБ и РБ се въздържаха от вот.

"Съобразно парламентарната процедура от правна комисия се изисква да гласуваме по отношение на върнатия текст - дали го подкрепяме или не", обясни пред журналисти председателят на комисията Данаил Кирилов.

"При това положение за правна комисия оспореният текст не е потвърден и като резултат приехме мотивите и съображенията на ветото, с което текстът беше върнат за обсъждане в пленарна зала", добавя Кирилов.

Коментари

Задължително поле