Нинова: БСП е не само против тази промяна в кабинета, а против това правителство

„БСП - лява България" няма да подкрепи промяната на социалния министър по четири причини. Първата е, защото сме опозиция и разделителната линия между управляващи и опозиция е вотове на недоверие, бюджет, промени в кабинета”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. "По тази точка няма да говоря много, а ще оставя време на тези, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция. Да обяснят мотивите си - защо", заяви тя, цитирана от пресцентъра на партията.

Като втора причина Нинова посочи, че няма да има промяна в политиката на правителството на Бойко Борисов в социалната сфера. „Това е най-антисоциалното правителство в годините на прехода. Нито едно правителство за всички тези години не си е позволявало да замрази 14 социални плащания към най-уязвимите и слаби хора в България, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, а неравенствата не бяха толкова огромни”, допълни тя. Председателят на БСП посочи, че това са хората с увреждания, работниците, майките и младите семейства. „Те са замразени не само за тази година, а за целия период на управление на това правителство, когато и да е то, защото най-вероятно няма да си изкара целия период на управление”, коментира тя.

Корнелия Нинова подчерта и третата причина – това е най-антиреформаторското правителство в годините на прехода. Тя изброи и направените реформи за тази година и половина: пенсионната, в центъра, на която не е поставен човекът – днешният и бъдещият пенсионер, а са поставени парите. „В мотивите пише, че целта е да се намали дефицитът в НОИ за 2016 и следващите години. Резултатът е – дефицитът се увеличи с 300 млн. и то предвидено в Закона за бюджета, а не просто като прогноза”, обясни лидерът на БСП. Тя попита и с какво днешните пенсионери са усетили тази реформа. „Повишиха ли им се пенсиите, подобри ли им се живота – нищо подобно”, категорична е Нинова. Тя продължи да пита и с какво бъдещите пенсионери са усетили тази реформа. „С това, че никога няма да доживеят да станат такива, защото увеличението на стажа и възрастта няма да им даде възможност никога да се пенсионират”, отговори тя. Нинова припомни, че управляващите са се опитали да посегнат на частните пенсионни фондове и да национализира парите на хората, но е било безуспешно заради реакцията на обществото. „В момента тече втори такъв опит, при това с промените, предложени в Кодекса за социално осигуряван - вкарвате парите на хората в общ пул и ги лишавате от правото да бъдат онаследявани, т.е. прибирате им ги по подобие на онова, което направихте със Здравната каса”, каза още тя. По нейните думи за двете правителства на Борисов Кодексът за социално осигуряване е променян 35 пъти. „На това му се вика стабилна, последователна и прогнозируема социална политика”, коментира Нинова.

„Който и да сложите за министър, той ще провежда тази политика, която правителството на Борисов е заложило – античовешка, антисоциална, антиреформаторска”, посочи Корнелия Нинова като четвърта причина. Тя обясни, че в тригодишната прогнозна рамка е заложено социалните плащания да бъдат замразени до края на мандата, съчетано с повишаване на косвени данъци, осигурителни вноски, а това е допълнителна тежест върху хората. „Едничкото добро, което направихте в социалната сфера, е увеличението на минималната заплата за 2016 година, но за следващите три години сте предвидили и тя да остане замразена. И от това добро се отказвате”, категорична е председателят на БСП и допълни, че всичко това означава увеличаване на бедността.

Нинова припомни, че министър Калфин е излъчен от АБВ. „Много ми е интересно как те от днес нататък ще бъдат опозиция и алтернатива, след като цялата пенсионна реформа, цялото замразяване на социалната политика са приети с техните гласове и с участието на техния министър на труда и социалната политика”. По нейните думи това съвременното политическо пространство е родило странни метаморфози. „Едните са опозиция, но имат министри, другите ще стават алтернатива, но сами на себе си, защото те създадоха тази политика и са активни участници в нея”, допълни тя. Нинова подчерта, че позицията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е не само против тази персонална промяна в кабинета, а против това правителство. „Изходът от всичко това е предсрочни избори”, заключи Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика