Съдят бивш началник на митница Свиленград

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в Окръжен съд – Хасково обвинителен акт срещу Тодор Караиванов – бивш началник на Митница - Свиленград за подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение. Това съобщават от Прокоратурата.

Тодор Караиванов е обвинен в това, че в периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015г. в гр. Свиленград, в условията на продължавано престъпление, с 9 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице - държавен служител и заемащ отговорно служебно положение – „Началник Митница Свиленград“ е поискал и приел дар – парични суми в различни валути в общ размер на 4 500 евро и 1 600 лева, който не му се следва, за да не извърши действие по служба и затова, че не е извършил действие по служба.

Караиванов е искал и получавал подкупите от представители на спедиторска и транспортна фирми, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки (ЩМП) на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“ товарни превозни средства.

Разследването е събрало доказателства за това, че след встъпването си в длъжност Караиванов е разпоредил в „Програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства“ на Митница Свиленград да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, преминаващи обичайно през МП Капитан Андреево“, обслужвана от спедиторската фирма. В същата система била заложена и една транспортна фирма, превозваща стоки пред МП „Капитан Петко Войвода“. Залагането на фирмите като сигнал в Програмата предполагало извършването на щатна митническа проверка винаги когато пътно превозно средство на тази фирма преминава през митническия пункт. 

Наред с искането и получаването на подкупи, Караиванов се възползвал от служебното си положение и по отношение на свои подчинени, заради което ще отговаря пред съда и за това, че на 28.01.2015г. в кабинета си в Митница Свиленград в качеството си на началник на Митница Свиленград е набавил за себе си противозаконна облага – сумата от 10 000 евро, като е използвал своето служебно положение.

След като заел длъжността началник на Митница Свиленград, Караиванов заявил на свой подчинен, който бил отговорник “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево”, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция Митници, а заплатата, която получава не му достига, за покриване на разходите при тези срещи. Отговорникът споделил за казаното от Караиванов с колегите си – още трима отговорници “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево” в Митница Свиленград.

Мотивирани от заеманото отговорно служебно положение от Тодор Караиванов и парадираната от него близост с ръководството на Агенция Митници, изпитвайки притеснения да не загубят работата си, четиримата отговорници решили да съберат сумата от 10 000 /десет хиляди/ евро и да му я дадат, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения. В изпълнение на общото решение, през месец януари 2015г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2 500 /две хиляди и петстотин/ евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.

„Въпреки, че съзнавал, че предадената сума не му се следва, обвиняемият Караиванов я приел, знаейки че тя му се предоставя от свидетелите А., Г., К. и Д. именно, с оглед заеманото от него служебно положение на Началник на Митница Свиленград, с цел последващо благоразположение към тях по повод на служебните им взаимоотношения. Съзнанието за неправомерно използване на служебното си положение и противозаконността на получената облага от 10 000 /десет хиляди/ евро не били достатъчни, за да препятстват намерението на обвиняемия да увеличи патримониума си, макар и по неправомерен начин.“ – е посочено в обвинителния акт.

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5 000 лева.

Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право