Румънски и чешки полицаи ще патрулират по Черноморието заедно с българските

"Румънски и чешки полицаи ще бъдат командировани за лятото у нас и ще патрулират по Черноморието", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в писмен отговор на въпрос на депутат, предаде БГНЕС.

От друга страна МВР планува да командирова по-голям брой униформени от вътрешността на страната, спрямо 528-те полицаи, които са били изпратени из курортите през 2015 г.

Румънски полицаи ще патрулират съвместно с българските си колеги в курортите “Албена” и “Златни пясъци”, в Балчик, както и в Несебър. Чешки полицаи ще си сътрудничат с български униформени в Приморско и Китен.

Според Бъчварова с оглед “усложнената международна обстановка” на граничните пунктове на летищата във Варна, Бургас и София ще бъдат взети допълнителни мерки “по превенция на терористични действия”.

“Засилен е информационния обмен между органите на МВР от една страна и туристическите агенции и авиопревозвачи от друга страна, с цел получаване на предварителна информация за пристигащи/заминаващи пътници от рискови дестинации и националности”, пише още тя.

МВР и ДАНС следят изкъсо и пасажерите на круизните кораби, които ще акостират на български пристанища.

Вътрешният министър допълва още, че са предприети и конкретни превантивни действия във връзка с традиционния ръст на джебчийски кражби по Черноморските курорти.

Коментари

Задължително поле