Апелативният съд в Търново потвърди доживотна присъда за баща, убил сина си

Снимка: Архив

Тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново потвърди изцяло присъдатат на Окръжен съд Велико Търново за баща убил зверски сина си. Стефан Фердинандов е признат за виновен в това, че на 25 май 2009 г. в старата столица при опасен рецидив, умишлено умъртвил сина си Деян. Първоинстанционният съд е наложил наказание доживотен затвор, което Фердинандов да изтърпи при специален режим.

Окръжен съд- Велико Търново е осъдил мъжът да заплати на бившата си съпруга и почернена майка Маргарет Станчева, която е частен обвинител и граждански ищец по делото сумата от 200 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението неимуществени вреди, заедно със законната лихва от датата на убийството до окончателното плащане.

Присъдата е била обжалвана пред Апелативен съд във всичките и части лично от подсъдимия. В допълнението към въззивната жалба, той е посочил, че квалификацията на обвинението е неправилна, че основни факти по делото не били правилно определени и че не бил доказан мотива на престъплението. Против присъдата на Окръжен съд е подадена и въззивна жалба от адвоката на подсъдимия, в която се сочат оплаквания за неправилно приложен материален закон, допуснати процесуални нарушения и явна несправедливост на наложеното наказание.

Съставът на Апелативен съд е отхвърлил и двете жалби като неоснователни. В хода на извършената служебна проверка апелативните съдии не са констатирали да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство, които да водят до ограничаване на правата на обвиняемия и неговия защитник, нито пък да са допуснати други съществени нарушения. Поради това, не са налице основания за отмяна на присъдата и връщане на делото на прокурора или на първоинстанционния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право