21 мигранти, сред които 13 деца, бяха намерени в товарен вагон от Турция

21 мигранти, сред които 13 деца, бяха открити във вагон от товарна влакова композиция, идваща от Турция. Хората са освободени от заключения вагон на жп-гарата в Нова Загора – съобщи кметът Николай Грозев, който лично отишъл на място след като го информирали за случая.

Товарният влак от южната ни съседка е спрял на жп-гарата в Нова Загора сутринта на 18 май. При обхода на композицията, железничари чули странен шум от един от вагоните. Отвътре някой започнал силно да чука. Доловили човешки говор, плач на дете. Пристигнала полиция. Когато била отворена вратата на вагона, се разкрила покъртителна картина. Малки деца, млади жени, мъже били натикани най-отгоре, върху товара от хладилници, които превозвал влака. В този момент все още нямало яснота какво е състоянието на хората. Веднаг а била създадена организация, която да гарантира безопасността им. Железничарите парирали опитите им да излязат през тавана на вагона. Това бил най-лесният начин. Но влакът бил включен в контактната мрежа и рискът от късо съединение с фатален изход бил огромен. Мигрантите били изведени от вагона през вратата, със стълба. „Беше покъртителна гледка. По вида им си личеше, че са изнемощели” – разказаха очевидци. Все пак не се наложило да бъдат настанявани в болница. Била им е раздадена вода. След това ги отвели в сградата на полицията за изясняване на случая.

До обяд нямаше яснота откъде са мигрантите. Очакваше се да пристигнат преводачи, за да разговарят с тях. По-късно от полицията съобщиха, че групата е от Сирия. По неофициална информация, никой от чужденците не е носил лични документи. Повечето от групата били малки деца. По-късно мигрантите ще бъдат отведени до регистрационен център. Работата по случая продължава. „И служителите на БДЖ, и на полицията, и екипът на "Бърза помощ"trud, и ние като местна власт реагирахме адекватно и професионално в тази ситуация” – коментира кметът Грозев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право