За 110-годишния юбилей: Най-големият мобилен кран на Балканите заработи в порт Варна

Най-големият мобилен кран на Балканите заработи в порт Варна-запад навръх 110-годишнината от създаването на пристанището. 144-тонното съоръжение бе докарано сглобено по вода на борда на тежковоз и демонстративно разтовари два контейнера пред очите на транспортния министър Ивайло Московски.

Кранът струва 6,2 млн. лв. и след водосвет бе кръстен "Ятрус" - на древнотракийското божество, държащо в подчинение морските стихии. Той може да обработва до 30 контейнера в час, но ще се ползва и за други видове товари, включително за тежки и извънгабаритни. Досега портът разполагаше с два мобилни 100-тонни крана и още два по 63 тона, като при нужда по-големи са били наемани от чужди оператори.

Въвеждането в експлоатация на "Ятрус" ще повиши производителността и приходите на пристанището, което от началото на годината е обработило 3,5 млн. тона товари, а до края на декември очаква още над 6 млн. тона, поясни изпълнителният директор на държавното дружество Петър Сеферов. В юбилейната си година "Пристанище Варна" ЕАД ще инвестира още 10 млн. лв. в обновяване на техниката и инфраструктурата. За празника подарък получиха и служителите - концерт на Мария Илиева и Васил Найденов под звездите на Морска гара.

Коментари

Задължително поле