Синодът саботиран отвътре заради Дионисий

Заседанието на висшия клир беше отменено поради липса на кворум

Скандалният архимандрит има козове срещу част от митрополитите, затова те избягват гласуването, заявиха източници на „Труд“

Заседанието на Светия синод в сряда, на което трябваше да се реши съдбата на архимандрит Дионисий, бе отменено заради липса на кворум. „В църковните среди се говори от дни, че митрополитите, които покровителстват Дионисий, ще направят всичко възможно събитието да се отмени“, заявиха източници на „Труд“. Точно те издадоха и имената на митрополитите, които отсъстваха от сбирката на висшия клир - Николай, Галактион, Дометиан, Антоний, Игнатий, Йосиф, Йоан и Григорий.

Според запознати именно хора на Николай Пловдивски и Галактион Старозагорски стоят зад гърба на Дионисий. Сега обаче дори те не могат да го контролират и точно затова се опитват да избегнат разкола му.

„Той държи козове срещу тях и ги е страх, че може да ги използва“, заяви пред вестника приближен до синода, пожелал да запази своята анонимност.

Преди да стане ясно, че няма кворум, миряни стояха на бдение пред сградата на синода. „Аз съм тук да отстоя позицията на човек, който се чувства посрамен от поведението на архимандрит Дионисий. Той позори миряни и църква“, заяви пред вестника богословът Георги Тодоров.

На мястото присъстваха и хора, подкрепящи архимандрита. Сред тях бяха и лелята и братовчедката на Дионисий. „Ние сме тук, за да защитим нашия пастор“, заяви една от присъстващите и добави, че са изпратили писмо до синода, но отказа да разкаже повече за него. Според тях патриарх Неофит трябва да излезе и да заяви своята позиция по въпроса.

„Това, което направи Дионисий на Велика събота, е гръцки обичай, но защо да не си модернизираме църквата“, заяви симпатизантка на архимандрита.

„Пастор има в католическата църква, в нашата няма, не знаем те кого подкрепят“, заявиха от другата тълпа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини