Проф. Михаил Константинов: Промените в Изборния кодекс - "Много шум за нищо" и "Радини вълнения"

Промените в Изборния кодекс - "Много шум за нищо" по Шекспир и "Радини вълнения" по Вазов, заяви пред "Фокус" проф. Михаил Константинов, математик и анализатор. Той коментира, че това проличава в многократното коригиране и отпадане на текстове от закона.

Според него преодоляването на президентското вето също не е изненада. Той уточни, че гласуването в чужбина е въпрос на законова уредба. "От 2001 година за пръв път бяха разкрити изборните секции извън посолства и консулства. Преди това провежданите избори бяха единствено в посолства и консулства, като никой не считаше, че това е противоконституционно. Тогава действаше сегашната конституция. Дали ще има гласуване в чужбина, дали то ще се извършва в посолства и консулства или ще бъде в по-разширен вид, това е въпрос на законова уредба. Има държави, в който няма гласуване в чужбина, има и такива като нас, при които е най-либерален режимът. От друга страна, когато са дадени едни права, като тези през 2001 година, не е редно да ги отнемаме", обясни проф. Константинов.

Той смята, че основното нарушаване на изборните права на българите в чужбина не е това, за което всички говорят. Според него то се изразява в това, че българските граждани зад граница нямат право на преференции, както и права за гласуване за независими кандидати, но това е проблем, на който никой не обръща внимание.

По думите на проф. Константинов трябва да се върне изборен район "Чужбина", чрез който въпросните нередности ще се изчистят. Той призовава народните представители да сезират Конституционния съд за това, а относно предложението за ограничаване на изборните права на българите в Турция, Константинов коментира, че опасенията, че ДПС печели от този вот, са неоснователни, тъй като българите от южната ни съседка им носят едва 60 хиляди гласа.

Освен това според него е необходимо поставянето на двама български представители в изборните секции в Турция, които да съблюдават за нарушаване на изборния процес, като реч на турски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика