Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Шефът на КЕВР: Няма да позволим хората да се чувстват ощетени

Снимка: БНТ

„Нека хората имат доверие в регулатора. Ние няма да позволим гражданите да бъдат ощетени. Търсим баланс между енергийните дружества и нормалното изпълняване на функциите им със съответните средства, но няма да позволим българските граждани да се чувстват ощетени. Ще вземем разумни и справедливо решение“, заяви пред БНТ председателят на КЕРВ Иван Иванов по отношение на увеличаването на цената на водата с 5 ст., 6 ст с ДДС или с 1 стотинка на година.

Иванов уточни, че не е имало увеличение на водата от 5 години.

„Потребителите трябва да знаят, че в услугата се включва както доставянето на питейна вода, така и отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване. Това са дейности, които изискват ново строителство, консумативи, разширяване на канализационната мрежа в София. Все още има райони в столицата, където няма такава мрежа“, заяви Иванов.

Той беше категоричен, че комисията действа консервативно, не позволява никакви скокове, както за Софийска вода, така и за цените, които се регулират в цялата страна.

„Загубите в мрежата в цялата страна надхвърлят 50 %. Те се дължат на износената водопроводна и канализационна мрежа“, обясни шефът на КЕВР. Той отбеляза, че подмяната изисква инвестиции, а най-често тези инвестиции трябва да бъдат изплатени и това става чрез цената на продукта на водата, която се консумира от хората.

Иванов коментира и възможността страната ни да диверсифицира източниците си на природен газ:

„България получаваме на ниски цени природен газ, приемлива е цената, но не е добре да не разнообразим доставчиците на газ“, каза председателят на КЕВР.

„Собствения добив на природен газ не само би дал енергийна сигурност на България, но и енергийна независимост. Ако се потвърдят предварителните резултати от сеизмичните проучвания, че действително има находища на природен газ, на големи количества, може би и на нефт в дълбоките води на Черно море, ще ни позволят да задоволяваме собствените си нужди. Второ ще можем да изнасяме. Но това ще се случи след 6-7 години, защото самата технология на добив е много сложна“, каза Иванов.

„С голямо закъснение България може да извоюва своята енергийна независимост, опит за проучване е правен още през 60-те години, но явно е спрян от тогавашния СССР и сме снабдявани с руски газ. Има документи в полит бюрото на БКП за такива опити“, допълни той.

„При собствен добив цените ще са много по-ниски от доставка на природен газ отвън, защото се анулират транзитните такси, които плащаме на Украйна и Румъния при доставката на руски газ. Също така може да се наложи от природни инсталации на въглища да се премина на такива на газ, което ще бъде много по-екологично за хората и за околната среда“, каза Иван Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.