Шефът на КЕВР: Няма да позволим хората да се чувстват ощетени

Снимка: БНТ

"Нека хората имат доверие в регулатора. Ние няма да позволим гражданите да бъдат ощетени. Търсим баланс между енергийните дружества и нормалното изпълняване на функциите им със съответните средства, но няма да позволим българските граждани да се чувстват ощетени. Ще вземем разумни и справедливо решение", заяви пред БНТ председателят на КЕРВ Иван Иванов по отношение на увеличаването на цената на водата с 5 ст., 6 ст с ДДС или с 1 стотинка на година.

Иванов уточни, че не е имало увеличение на водата от 5 години.

"Потребителите трябва да знаят, че в услугата се включва както доставянето на питейна вода, така и отвеждането на отпадъчните води и тяхното пречистване. Това са дейности, които изискват ново строителство, консумативи, разширяване на канализационната мрежа в София. Все още има райони в столицата, където няма такава мрежа", заяви Иванов.

Той беше категоричен, че комисията действа консервативно, не позволява никакви скокове, както за Софийска вода, така и за цените, които се регулират в цялата страна.

"Загубите в мрежата в цялата страна надхвърлят 50 %. Те се дължат на износената водопроводна и канализационна мрежа", обясни шефът на КЕВР. Той отбеляза, че подмяната изисква инвестиции, а най-често тези инвестиции трябва да бъдат изплатени и това става чрез цената на продукта на водата, която се консумира от хората.

Иванов коментира и възможността страната ни да диверсифицира източниците си на природен газ:

"България получаваме на ниски цени природен газ, приемлива е цената, но не е добре да не разнообразим доставчиците на газ", каза председателят на КЕВР.

"Собствения добив на природен газ не само би дал енергийна сигурност на България, но и енергийна независимост. Ако се потвърдят предварителните резултати от сеизмичните проучвания, че действително има находища на природен газ, на големи количества, може би и на нефт в дълбоките води на Черно море, ще ни позволят да задоволяваме собствените си нужди. Второ ще можем да изнасяме. Но това ще се случи след 6-7 години, защото самата технология на добив е много сложна", каза Иванов.

"С голямо закъснение България може да извоюва своята енергийна независимост, опит за проучване е правен още през 60-те години, но явно е спрян от тогавашния СССР и сме снабдявани с руски газ. Има документи в полит бюрото на БКП за такива опити", допълни той.

"При собствен добив цените ще са много по-ниски от доставка на природен газ отвън, защото се анулират транзитните такси, които плащаме на Украйна и Румъния при доставката на руски газ. Също така може да се наложи от природни инсталации на въглища да се премина на такива на газ, което ще бъде много по-екологично за хората и за околната среда", каза Иван Иванов.

Коментари

Задължително поле