Митинг на привърженици на ДПС и ДОСТ в Джебел

Хиляди привърженици на ДПС и ДОСТ се събраха в Джебел по повод годишнината от Възродителния процес. В града е концентрирана много полиция и жандармерия, предаде БТВ.

На митинг на площада има около 5000 души, повечето от които привърженици на ДПС. На мястото е и цялото политическо ръководство на партията, начело с Мустафа Карадайъ.

Там е и лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който при пристигането си беше освиркан от симпатизантите на ДПС. Турският посланик отправи от трибуната поздравите си към жителите на Джебел.

Лидерите на двете партии - ДПС и ДОСТ все още се въздържат от изказвания от трибуната.

Датата 19 май се определя от хората като начало на съпротивата срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население срещу Възродителния процес, който хората определят като начало на демокрацията, дошла в България след няколко месеца.

В годините празникът на Джебел се превръща в партийна трибуна преди за една партия, а днес за две. Повечето хора обаче считат присъствието на политици на празника им за проблем.

В началото на месеца от ДПС поискаха от кмета на Джебел да направят възпоменателен митинг, но той обаче им отказа. Административният съд отмени тази забрана, след което от ДПС решиха, че ще бъдат на площада заедно с хората, за да направят своя митинг.

От ДОСТ се дистанцират от поведението на кмета Бахри Юмер, въпреки че той е от ДОСТ.

Според сдружението "19 май", което е съорганизатор на честванията, присъствието на ДПС на площада е противозаконно.

Очакванията са днес честванията в Джебел да се превърнат в мерене на политически сили на ДПС и ДОСТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика