АПИ: Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили по натоваренитe пътища във връзка с почивните дни за 24 май

В последния работен ден преди почивните дни за 24 май се ограничава движението на камионите над 12 тона по натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура", цитиран от "Фокус".

На 20 май, последният работен ден преди четирите почивни дни около 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, между 16.00 часа и 20.00 часа, ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили, които са много повече при събирането на няколко почивни дни. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

- Автомагистралите;

- път I-1 Видин – Ботевград;

- път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

- път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

- път I-5 Русе - Велико Търново;

- път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

- път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

- път II-18 Околовръстен път София;

- път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

- път II-86 Пловдив - Смолян;

- път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 24 май (вторник), от 14.00 ч. до 20.00 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност утре от 12.00 ч. до 20.00 ч., и на 21 май (събота), от 8.00 ч. до 14.00 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция „Петрол“).

На 24 май (вторник) от 10.00 ч. до 20.00 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

В последния почивен ден - 24 май, ще има и две ленти за пътуващите към София на виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“. В момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се осъществява в съседното към столицата.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини