Проф. Стоимен Стоилов: Варна е велик град!

Снимка: Авторът

"Да, наистина Варна е един велик град! Затова, докато съм жив искам да работя за него." С тези думи се обърна към публиката в препълнената зала "Пленарна" на общината именитият български художник проф. Стоимен Стоилов, който бе удостоен с Голямата награда "Варна" за цялостен принос в областта на културата.

По традиция призът се присъжда в навечерието на 24 май в няколко категории. Варненецът проф. Стоилов, който от години живее във Виена, бе отличен за монументалните живописни платна "Алегория на морето" и "Алегория на брега", с които преобрази фоайето на 100-годишната сграда на Икономическия университет. Художникът обяви, че дарява паричната премия към наградата от 3000 лв. на Комплекса за социални услуги за деца и младежи, който обединява осем центъра от семеен тип. В тях в момента са настанени 96 подрастващи, голяма част от които са с увреждания.

По девет награди "Варна" за постижения в областта на културата и предучилищното и училищно образование и осем - за наука, бяха раздадени на церемонията. Златни почетни знаци "За заслуги към Варна" получиха ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев и началникът на ВВМУ "Никола Вапцаров" комодор проф. Боян Медникаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони