Българите искат да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта

Да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта, искат над 2/3 от българските граждани, въпреки че близо половината от българите играят редовно хазартни игри. Това показва проучване поръчано от Държавна комисия по хазарта.

Проучването е организирано от Държавна комисия по хазарта като част от проекта „Отговорна игра“ и има за цел да информира хората за рисковете. Българите играят основно хазартни игри, за да спечелят лесно пари, което е главната причина, която води до хазартна зависимост, смята психологът доктор Владимир Сотиров.

С такава нагласа отиват и влизат в един порочен кръг, от който излизането е много трудно, именно, защото продължават да смятат, че това е начина, по който те могат лесно и бързо да изкарат пари и да си оправят живота.
Доктор Сотиров изтъкна, че ниските доходи в държавата допълнително засилват възможността от участие в хазартни игри.

"Ако те имаха добри финансови възможности, те нямаше да отидат с такава нагласа в казиното, щяха да отидат само да се забавляват, да похарчат някой излишен лев, а не с надеждата да спечелят пари. Там процента на рисковите играчи, тези, които са застрашени от развиване на хазартна зависимост е значително, значително по нисък, отколкото тези в бедните общества. И между другото, не случайно в бедни общества и бедни държави толкова силно се развиват хазартните практики", посочи доктор Владимир Сотиров, предаде БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини