Осъдиха директорка на училище за фалшива диплома

Състав на Районния съд в Девня призна за виновна бившата директорка на Професионалната гимназия “Константин Кумановски“ и наложи на Йовка Б. наказание лишаване от свобода за девет месеца с изпитателен срок от три години за преправяне на съдържанието на документ и съставяне на неистински официален документ с цел да бъде използван, съобщават от Прокоратурата.

За второ престъпление - съставяне на официален документ като длъжностно лице, в който удостоверила неверни обстоятелства бившата директорка бе осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да заема длъжности в системата на Министерството на образованието за максималния срок от три години.

Общото наказание, което й бе определено от съда, е лишаване от свобода за една година, отложено с тригодишен изпитателен срок, и лишаване от права да работи в системата на образованието за срок от три години.

Бивша възпитаничка на професионалната гимназия в Девня решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна по специалността „Помощник-фармацевт“. Младата жена се познавала лично с директорката Йовка Б. и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование.

В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от „среден“ 3 в „отличен“ 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата от „среден“ 3,83 на „добър“ 4,33.

Подсъдимата Йовка Б. знаела, че дубликатът е необходим на бившата й възпитаничка, за да кандидатства в Медицинския университет, където една от балообразуващите оценки била оценката по български език и литературата. След като нанесла преправките в личния картон на бившата си ученичка, Йовка Б. издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ, който предала на кандидат-студентката.

С преправените оценки в дубликата на дипломата бившата възпитаничка кандидатствала в Медицинския университет във Варна, но не била приета. Материалите по отношение на нея за използването на дубликата с преправени оценки са разделени от това дело и изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

В хода на разследването и по време на съдебното следствие подсъдимата Йовка Б. не признава вината си.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право