Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Меглена Кунева: Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла

„Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла“, това обяви министър Меглена Кунева пред журналисти по повод медийни разкрития за продадени отговори.

Тя коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за „Гераците“, посочи тя. И двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10.30 часа, поясни Кунева.

Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9.00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати, обясни министърът.
Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението. По думите й и утре основната задача на квесторите и на екипите пред мониторите ще бъде именно да попречат на нечестни зрелостници да получават информация отвън.

Министърът коментира, че мерките за сигурност са дали резултат. Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.
Тази година може да се похвалим с матурата по български език и литература, която бе проведена честно, посочи министърът.

„Моята задача е тази – когато си учил да получиш добра оценка, когато обаче не си учил – да не получиш същата добра оценка заедно с този, който се е скъсал от труд“, обясни Кунева. Според министъра най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант. Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш“, обясни тя.

„Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре, посочи Кунева. Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай.“

Министър Кунева обясни, че мерките остават и утре за втория зрелостен изпит. Всички честни млади хора трябва да бъдат сигурни, че аз съм на тяхна страна, заяви министърът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.