Пуснаха под домашен арест ексдиректор на ДСК-Пловдив, обвинен за "изпиране" на $1 милион

Бившият директор на ДСК-Пловдив Красимир Калинкин, който е обвинен за пране на пари чрез куп банкови преводи извън територията на страната посредством използване на документи с невярно съдържание, бе изненадващо пуснат под домашен арест в четвъртък от Апелативния съд в града под тепетата.

Общата стойност на преведените суми от март 2015 г. до януари 2016 г. е близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта. Мотивите на апелативните магистрати за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека бяха, че няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдиите взеха под внимание и влошеното здравословно състояние на 53-годишния ексбанкер, който е с над 75% инвалидност, исхемична болест на сърцето и тежка форма на диабет. Калинкин обаче няма право да напуска дома си на улица "Демокрация" в град Куклен до старта на процеса срещу него.

По същото дело заедно с Красимир Калинкин обвиняем е и 29-годишният пловдивчанин Николай Мирчев, който е с мярка "парична гаранция" от 10 хиляди лева. IT специалистът от летище София, чийто подпис стои под документите с невярно съдържание, е съдействал на разследването и е дал обяснения за действията си, както и за тези на евентуалните си съучастници.

Според прокуратурата измамната схема с участието на Калинкин действала още от 2011 г., като поне през 5 различни фирма са минали огромни средства в размер от $5 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право