Христо Стоичков преди голямото шоу: Празникът е за цяла България

Точно 26 часа преди голямото шоу Христо Стоичков излезе пред цяла България. Заедно с легендите Хосе-Мария Бакеро, Иван Саморано, Даниеле Масаро и Петер Новак кавалерът на „Златната топка” даде пресконференция в хотел „Маринела”. Интересът към събитието бе огромен, а над 20 телевизионни камери от България и чужбина дойдоха да видят макар и побелелите световни звезди, заради които стадион „Васил Левски” ще е препълнен до краен предел. Руският бизнесмен Артур Согомонян, който е сред основните спонсори на мача, каза: „Аз съм огромен фен на Христо, както и много мои сънародници. Не се поколебах да съм част от този празник.”

Г-н Стоичков, разкажете най-важните неща от организацията около мача?

Христо Стоичков: Останаха само няколко часа и вече съм нетърпелив. Датата 20 май е специална за мен, за Барселона и за цяла България. На този ден с „дрийм тима” спечелихме Купата на европейските шампиони. Благодаря на Хосе-Мария Бакеро. С него сме неразделни вече 25 години. Вдигнахме първите четири поредни шампионски титли на Испания, КЕШ също. Ето го и Иван Саморано. Напоследък Чили има големи успехи, но той си остава най-обичаният и голям футболист на страната. Голям приятел, завинаги. Също такъв е Даниеле Масаро, едно велико име на „Милан”. Благодаря му за уважението. Нашето съперничество е било само на терена, извън него сме много близки. В края на кариерата си станах много добър приятел и с Петер Новак, футболист, който дълги години бе капитан на Полша. Това са само част от моите гости. Заради стачка във Франция много от играчите ще закъснеят. Някои ще пристигнат довечера (б.а. - късно снощи), други ще пристигнат в деня на мача. Този празник не е само за мен, не е за моите гости, той е за цяла България.

Във форма ли сте още?

Христо Стоичков: Винаги съм готов. Може вече да сме по-бавни, но когато си умен, знаеш как да играеш и без много тичане. Бъдете сигурни, че феновете ще видят много неща, които сме показвали.

Кои ще бъдат треньорите?

Христо Стоичков: Отборът на Христо Стоичков има няколко треньори. Това са хората, които са ме учили в кариерата ми. Започвам с Огнян Атанасов, който ми бе треньор в „Марица”. После Борис Ангелов, Димитър Пенев и Христо Бонев. Световния тим ще води човекът, при когото спрях с футбола – Боб Брадли. До него ще застане и дон Хосе Мария, който и ще играе, и ще реди състава.

Сеньор Бакеро, много от футболистите на терена са играли при Йохан Кройф. Ще ви липсва ли?

Хосе-Мария Бакеро: С Христо имахме щастието Йохан Кройф да бъде наш треньор. Той е един от най-важните хора в историята на футбола. Незабравим човек, който ни научи да изпитваме наслада от играта. На мача лицето на Йохан ще бъде зад всеки от нас и съм сигурен, че ще ни гледа отвисоко.

Христо Стоичков: Йохан успя да извлече най-доброто от мен. Завинаги ще е в моето сърце. Няколко часа преди смъртта му бях при него. А Бакеро е първият ми учител. Той ми помогна да се адаптирам, когато не знаех нито дума на испански. Благодарение на него разбирах какво Кройф иска от мен.

Как ще се чувствате сред толкова звезди от „дрийм тима” на „Барса”, сеньор Саморано?

Иван Саморано: С Христо се запознахме на един мач в Мюнхен на УНИЦЕФ. Тогава ми казаха, че трябва да спим в една стая. Попитах се какво ли ще правя с този луд. Истината е, че вече бях в „Севиля” и много му се възхищавах. В тази стая Стоичков ми каза, че един ден ще играя в „Барселона” или „Реал”. Е, не станах част от „дрийм тима”, но съм щастлив от кариерата си.

Сеньор Масаро, вие сте побеждавали Стоичков на финал в Шампионската лига.

Даниеле Масаро: Точно това исках да му припомня. Той говори за 20 май 1992 година. Аз ще му кажа - 18 май 1994 година. Тогава с „Милан” победихме точно неговата „Барса”. Имам една много смешна история с него. Веднъж исках да взема осмицата на Франк Рийкард, а в ръцете ми се оказа тази на Христо Стоичков. Окачих я у нас на стената. Не само за футбола, Христо е много важен човек в историята на световния спорт.

Имаше ли дискусия дали този мач може да е на „Камп Ноу”?

Христо Стоичков: Никога! Този празник е за България. Аз направих моя бенефис на „Камп Ноу”. И се зарекох, че когато навърша 50 години, ще бъде в България.

Хосе Мария Бакеро: България и българският футбол трябва да са много горди, че имат личност като Христо Стоичков. Той е абсолютна величина. Знам, че в България има различни мнения за него. Мога да ви уверя, че Христо е българин на 100 процента. Радвам се, че толкова години съм рамо до рамо с това магаре (б.а. - изговаря думата на чист български език). Защото това е едно много специално магаре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ