Георги Кадиев: Изборният кодекс беше заченат в грях, получи се изчадие

Изборният кодекс беше заченат в грях и се получи едно мъртвородено изчадие. Това каза пред БТВ независимият депутат и лидер на партия „Нормална държава” Георги Кадиев.

По думите му с отхвърлянето на ветото на президента Росен Плевнелиев парламентът е унижил българите в чужбина, както и президента Росен Плевнелиев.

„Гласувах за ветото с убеждението, че българската диаспора трябва да се уважава и цени, да бъде привързвана към България и това е един от начините. Знам колко е важно за тези хора да имат някаква връзка със страната, дори и малка част от тях да гласуват”, аргументира се Кадиев.

По думите му сме станали свидетели на извиване на ръцете от страна на Патриотичния фронт. Той прогнозира, че предстои следващото извиване на ръце, когато „България на гражданите” ще кажат: „Или ще приемете закона на Кунева, или ние излизаме”.

„Ако ГЕРБ реши да си купува мнозинства за всеки различен законопроект и да събира гласове, може да прави някакъв тип правителство на малцинството. Но това не издържа, къде са реформите? Всеки ден да се бориш за 5-6 гласа”, коментира Кадиев.

„Тази конструкция не може да издържи. Който се е хванал с националисти, не изкарва дълго”, каза той. Според него, колкото по-рано се проведат избори, толкова по-добре. По думите му е най-добре вотът да е 2 в 1 , за да се спестят 30 милиона лева.

Не подкрепихме ветото, защото според нас то не беше пълно, каза Явор Хайтов от "Народен съюз".

„Искаме кметовете на кметства в малките населени места да се избират също като в големите общини, против сме кметове на кметства с под 400 жители да бъдат назначавани”, разясни той.

„Не бива да се приема, че ние, които не сме подкрепили ветото на президента, сме за ограничаване на правото на гласуването на българите в чужбина”, подчерта обаче той.

Коментари

Задължително поле