Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Кабинетът проучвал албанския, филипинския, белгийския и американския опит в машинното гласуване

Министерството на икономиката е проучвало опита на Албания, Филипините, Белгия и някои американски щати в купуването и наемането на машини за гласуване.

Това става ясно от писмен отговор от парламентарния контрол на министър Божидар Лукарски на въпрос на депутата от гражданската квота в РБ Петър Славов за цените на устройствата.

В Албания цената за едно устройство, заедно със съпровождащите услуги, е 4000 щатски долара, като поръчката е за 1500 броя”, посочва Лукарски. Цената на СмартМатик във Филипините за такъв тип устройство е 2500 евро, което се отнася за наемане на 90 000 терминала. В Белгия при договор от 10 години цената на СмартМатик е 2000 евро, като се използват 17 000 терминала. Машините, използвани в Белгия, са същите, които и до момента са използвани в България, посочва Лукарски в отговора си.

Направихме проучване и в няколко щата на САЩ, където пред предходни години са използвани терминали за машинно гласуване и цените варират между 2500 и 3475 щатски долара, съобщава още икономическият министър.

В България наемът за една машина на евровота през 2014 г. е струвал 1728 с ДДС на машина, с включени софтуер и обучения.

На парламентарните избори през 2014 г. са били наети 300 устройства за 448 200 лв. с ДДС. с включени софтуер, обучение и 90 резервни машини в случай на повреди. Това прави по 1476 лв. за 300 устройства и 1135 лв., ако се броят резервните, посочват от министерството.

За местния вот миналата година са дадени 83 000 лв. без ДДС за гласуване в 50 секции, което прави по 1660 лв. без ДДС за наем на машина, пише още в справката на МИ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете