138 катастрофи с 13 загинали са станали в Търновско за 8 месеца Ранените са 208 души

Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

Xbox джойстик вече и за Apple Геймпадът е на цена от 59,95 щатски долара

Протестиращите каталунци завзеха летище в Барселона (ВИДЕО) Броят на ранените през първия ден на сблъсъците с полицията надхвърли сто

Българският представител в Съвета по култура на фондация „Микеланджело” е директорът на музей „Етър“

Президентът Радев: Само свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 16 октомври 2019

ГДБОП влезе в БФС

Над 2000 посетители ще събере форумът Innowave Summit във Варна Еврокомисарят Мария Габриел и човекът-идея Шед Симов са сред лекторите на високотехнологичната конференция

10 години затвор за баща, изнасилвал дъщеричката си

Задържаха грабител и шестима наркодилъри

НАП пуска на безценица имоти на длъжници

Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

183 прасета за два уикенда отстреляха на територията на горското в Омуртаг

Кабинетът проучвал албанския, филипинския, белгийския и американския опит в машинното гласуване

Министерството на икономиката е проучвало опита на Албания, Филипините, Белгия и някои американски щати в купуването и наемането на машини за гласуване.

Това става ясно от писмен отговор от парламентарния контрол на министър Божидар Лукарски на въпрос на депутата от гражданската квота в РБ Петър Славов за цените на устройствата.

В Албания цената за едно устройство, заедно със съпровождащите услуги, е 4000 щатски долара, като поръчката е за 1500 броя“, посочва Лукарски. Цената на СмартМатик във Филипините за такъв тип устройство е 2500 евро, което се отнася за наемане на 90 000 терминала. В Белгия при договор от 10 години цената на СмартМатик е 2000 евро, като се използват 17 000 терминала. Машините, използвани в Белгия, са същите, които и до момента са използвани в България, посочва Лукарски в отговора си.

Направихме проучване и в няколко щата на САЩ, където пред предходни години са използвани терминали за машинно гласуване и цените варират между 2500 и 3475 щатски долара, съобщава още икономическият министър.

В България наемът за една машина на евровота през 2014 г. е струвал 1728 с ДДС на машина, с включени софтуер и обучения.

На парламентарните избори през 2014 г. са били наети 300 устройства за 448 200 лв. с ДДС. с включени софтуер, обучение и 90 резервни машини в случай на повреди. Това прави по 1476 лв. за 300 устройства и 1135 лв., ако се броят резервните, посочват от министерството.

За местния вот миналата година са дадени 83 000 лв. без ДДС за гласуване в 50 секции, което прави по 1660 лв. без ДДС за наем на машина, пише още в справката на МИ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.