БСП скочи срещу "шуробаджанашки" политически назначения на посланици

БСП съобщи, че ще търси правна възможност да се противопостави на политическите назначения на посланици. 

Пред "Труд" бившият външен министър Кристиан Вигенин, който в момента е депутат, уточни, че има два варианта. Първият е да се обърнат към съда и да обжалват решенията на МС за такива назначения. От левицата уточниха, че било възможно и да се сезира Конституционния съд, след като президентът издаде указ за изпращането на протежетата си зад граница.

Припомняме, че миналата сряда на закрита част от заседанието кабинетът даде зелена светлина за назначаването на трима президентски секретари за посланици.

Според БСП политическите назначения към момента в мисиите ни зад граница вече надхвърлят 30%, а в Закона за дипломатическата служба ясно е казано, че тази квота не бива да надхвърля 20%.

"Президентът използва служебното си положение, за да назначава кадри на "Дондуков" 2 за посланици", коментира Кристиан Вигенин. Той определи това като злоупотреба на държавния глава с конституционните му правомощия.

"Това означава само едно - че Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат и в момента се опитва да устрои своите кадри на работа зад граница", категоричен беше Вигенин. По думите му за първи път има подобен натиск от страна на президентството върху външния министър и респективно върху правителството. 

Това на практика е натиск на президента върху изпълнителната власт, коментира още Вигенин. Той определи тези назначения като шуробаджанашки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика