Откриват паметна плоча в местност за свещенодействия край Елена

Снимки: Веселина Ангелова и Община Елена

Освещават паметна плоча в местност за свещенодействия известна като черковището "Самуилец" край Елена. Ритуалът ще е навръх празникът на балканското градче-21 май, в Деня на Светите равноапостоли Константин и Елена.

Плочата е изработена по автентичен образец, съхраняван в музея в Елена. Паметният знак с формата на разпятие е стоял преди векове на това място, където са организирали църковни треби- водосвети, курбани и молебени.

Общинското ръководство на Елена е подготвило богата програма с културни събития и атракции за градския празник.

"За първи път тази година организирахме рок фест с участието на Александър Филчев- Санеца, познат от "БТР", групите "Черноризец" и "Аналгин" заедно със Звезди от "Ахат", както и рокбанди от Велико Търново и Русе", съобщи кметът на китното градче инж. Дилян Млъзев.

Празникът ще започне на 21 май от 9 часа със Света божествена литургия в храма "Успение на Пресвета Богородица". По-късно в двора на Музеен комплекс "Даскалоливница" ще се проведе ритуал по освещаване и издигане на знамената. За тържеството се очаква да пристигнат вицепрезидентът Маргарита Попова и заместник- председателят на НС Димитър Главчев. На специална церемония ще бъдат връчени отличията на носители на званието "Почетен гражданин на Елена". Тази година удостоените с приза са трима. Посмъртно почетното звание получава краеведът Драган Драганов, общественикът Йордан Василев и диригентът и преподавател в Музикалната школа Хараламби Попов. С плакети ще бъдат наградени още трима заслужили еленчани - строителят Йордан Минчев, спортистът Николай Кисьов и писателката Красимира Зуркова.

Тържествата ще продължат на площад "Христо Ботев" с богата забавна програма за децата на Елена. Малчуганите ще бъдат зарадвани с огромна торта и много други изненади. В читалище "Напредък-Елена-1863" ще бъде представена книгата "Самодива" на Красимира Зуркова. Изданието е свързано с българския фолклор и бързо успя да пробие на американския пазар. Националната премиера на книгата в България ще бъде именно в Елена на празника на града.

За вечерта е предвиден концерт като на сцената ще излязат фолклорен ансамбъл "Сливен" и Дани Милев. В 22,30 ч. еленчани и гости ще се насладят на пищни илюминации. Един от акцентите в програмата е провеждането на Европейска нощ на музеите, която включва репертоар от църковни и старинни еленски песнопения в църквата "Свети Никола".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони