Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

10 пълнометражни филма повече са произведени в България през 2015 г. спрямо 2014 г.

Произведените през 2015 г. пълнометражни филми в България са 26 (24 за киномрежата и 2 за телевизията) и се увеличават с 62.5% спрямо предходната година, сочи доклад на НСИ относно състоянието на културата в страната през 2015 г.

В съпоставка с тях произведените късометражни и среднометражни филми са 90, от които 10 игрални, 71 документални и образователни и 9 анимационни. В сравнение с 2014 г. производството на този вид филми намалява с 8.2%.

През 2015 г. са произведени общо 116 пълнометражни, късометражни и среднометражни филма, като най-много са късометражните и среднометражните филми.

По отношение на посещаемостта на музеите в страната тя се запазва приблизително еднаква в сравнение с миналата година – посещенията в музеите през 2015 г. са 4 763, а за 2014 г. са 4 781, като от данните става ясно, че една четвърт от осъществените през 2015 г. посещения са в дни със свободен вход.

Посещенията на театрите в страната през 2015 г. намаляват, но не драстично, запазват се приблизително еднакви в сравнение с 2014 г. Огранизираните представления намаляват с 3.6%.

Оказва се, че посетителите на библиотеки се увеличават през 2015 г., в сравнение с тези през 2014 г., но намалява броя на хората, които се регистрират в определена библиотека. Данните в този сектор за положителни, тъй като хората, четящи книги и посещаващи библиотеките се увеличават, макари само с 4,4%.

Оказва се, че най-много са почитателите на киното. 5 341 са посещенията в кината за 2015 г. Киното търпи ръст както по отношение на посещенията през 2015 г., така и при излъчените прожекции.

Следвани от посетителите на музеи, почитателите на киното остават най-много в сравнение с хората, които ходят на театър или посещават библиотека през 2015 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.