Цветанов: От ГЕРБ оценяваме високо това, което направи президентът по време на тежкия му мандат

"От ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Росен Плевнелиев по време на тежкия му мандат." Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента във връзка с отказа на държавния глава Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, предаде „Фокус”.

„Когато има лични причини, не смятам, че трябва да го коментираме. Що се касае до политическата част на днешния акт мога да кажа, че както на президент Плевнелиев, така и на всички избрани президенти през периода на демокрация могат им бъдат давани само положителни оценки”, уточни Цветанов. Той каза още, че президентите са пряк избор на българските избиратели.

„Не очаквайте от мен лоши думи, както към старите президенти, така и към действащия президент Росен Плевнелиев. Ние от ПП ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Плевнелиев в тежкия политически период, в които имаше много тежко противопоставяне. Това е единствения президент в годините на Преход, който състави два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да могат да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора и разбира се да имаме днес 43-ия парламент и да работим по всички тези стратегически приоритети, за които говори и президента и за които се консолидираме и тук в парламента - съдебна реформа, антикорупционно законодателство, по което всичко ще бъдем консолидирани, за да бъде прието”, допълни Цветанов.

„Типично за българската политика е когато някой заяви, че няма да се кандидатира за дадена позиция или не е вече на тази позиция, всички да се хвърляме срещу него и да бъде като диви животни. Както покойния президент Жельо Желев, така и президента Стоянов, Първанов и сега Плевнелиев - това са хора, които трябва да бъдат уважавани. Трябва ние политиците да се възползваме от техните международни контакти”, посочи още Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини