10 години затвор за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и на втора инстанция

Военно-апелативният съд потвърди присъдата на Военен съд-София, с която на бившия шеф на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода за длъжностно присвояване на почти 5 милиона лева, съобщиха от прокуратурата.

Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева.

Според прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

Делото стигна до втората съдебна инстанция след жалба на Киров, но и след протест на прокуратурата. Военна прокуратура протестира присъдата от 10 години затвор срещу него и поиска по-високо наказание. 

Максималното предвидено в закона наказание е лишаване от право да заема длъжността ръководител в държавно или обществено учреждение за срок от 13 години и лишаване от право да упражнява ръководна професия за същия срок.

По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически. Но фактите опровергават това негово твърдение. Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини