Станишев: Има защо младежите да са най-недоволни от ЕС

Станишев пристигна в Рим от Китай с дебели томове по история на Китай.

РИМ. От нашия специален пратеник

Великобритания ще загуби много, ако напусне съюза, убеден е лидерът на ПЕС

Сергей Станишев подготвя първото посещение на новия лидер на БСП – Корнелия Нинова в Брюксел, която ще бъде представена пред лидерите от семейството на ПЕС, съобщи председателят на Партията на европейските социалисти в Рим.
Станишев трябваше да открие срещата на високо равнище на левицата, на която домакин бе премиерът на Италия Матео Ренци и на която трябваше да присъства френският президент Франсоа Оланд. Заради трагичния инцидент с египетския самолет в Средиземно море, при който загинаха и граждани на Франция, срещата бе отложена за края на юни в Париж. На нея ще продължи изработването на визията на ПЕС за Европа, в която основният акцент е т.нар. младежка гаранция. Според нея държавата трябва да подпомогне и гарантира първо работно място, образование за всички младежи.
“Младежите са най-недоволни от ЕС и има защо. Има държави, в които безработицата сред младите хора достига до 50 на сто и не е чудно, че някои от тях се радикализират”, каза Сергей Станишев.
Срещата ще се проведе веднага след референдума във Великобритания, който ще реши дали Обединеното кралство ще остане в ЕС или не.
“Великобритания ще изгуби много, ако напусне Съюза, защото той не е клуб по желание, който, ако го напуснеш, да запазиш позитивните придобивки от свободния пазар и да се отървеш от негативните. При всички положения евентуален успех на Брекзит ще бъде удар срещу ЕС, но последиците за Лондон ще бъдат много по-сериозни”, коментира Станишев.
Станишев пристигна в Рим директно от Пекин, където се проведе среща Петата среща на високо ниво ЕС-Китай. Той беше начело на делегацията, състояща се от лидери и представители на 33 европейски партии. В Пекин са обсъдени следващите стъпки за постигане на синергия между двете икономики. Най-бързо развиващата се икономика в света проявява интереси за инвестиции в съживяването на Пътя на коприната, за по-бърз достъп на стоки към и от Европа. В Пекин са обърнали внимание и към инвестиции конкретно в България.
Съвсем скоро в Брюксел ще се проведе среща на експерти от ПЕС, които да обсъдят и обменят опит в проблемите за сигурността в Европа.
“Мерки срещу тероризма не могат да се ограничат само в отделни действия, като затягане на контрола за сигурност по летищата. Ако Европа не иска да внася несигурност, трябва да изнася сигурност. При всички положения трябва да се търсят корените на радикализацията сред социалните причини на проблема. Много държави в Европа се провалят в интеграцията на мюсюлманските малцинства, но има и такива, които се справят много добре”, поясни лидерът на ПЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика