Президентът откри лаборатория в Морското училище

Снимка: Даниела Фархи

Уникална за страната ни лаборатория за анализ на замърсяванията с нефтопродукти и корабни баластни води на стойност 250 000 лв. откри навръх 135-годишнината на ВВМУ "Никола Вапцаров" президентът Росен Плевнелиев.

Два часа, след като обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат във видимо добро настроение той пристигна в Морското училище заедно с военния министър Николай Ненчев.

След военен ритуал двамата разгледаха модерните тренажори в най-старото ни висше техническо училище, на които се обучават 2700 курсанти и студенти от България и чужбина. Главнокомандващият посети и бъдещия Център за борба с нефтените разливи във ВВМУ, който ще заработи през лятото.

В него са инвестирани 2 млн. лв. по линия на Европейското икономическо пространство. Центърът ще осигури възможност за реакция не само при замърсявания, но и при управление на други кризи, включително и при търсенето и спасяването на море, обясни зам.-началникът на ВВМУ кап.I ранг доц. Калин Калинов. Според него в новооткритата лаборатория, която е част от центъра, ще може с точност да се фиксират корабите замърсители. В нея практика ще карат и студенти от училището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони