Потвърдиха 10 години затвор на ген. Кирчо Киров (обзор)

Според ген. Киров процесът срещу него е политическа поръчка.

Военно-апелативният съд потвърди присъдата от 10 г. затвор на бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

В началото на август м.г. ген. Киров бе признат за виновен от Софийския военен съд за присвояване на повече от 4,5 млн. лв. от НРС за 5 години, докато е бил ръководител на службата. Магистратите от първата инстанция наложиха конфискация на половината от притежаваното имущество и лишаване за 13 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства.

Вчера военно-апелативните съдии са взели решение, с което потвърждават наказанието на генерала. В същото време го оправдават по едно от обвиненията - че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание.

Решението на Военно-апелативния съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Делото срещу ген. Киров се води при закрити врати. По него бяха разпитвани висши държавници и бивши шефове на служби. Показания даде премиерът Бойко Борисов и президент Георги Първанов (2002-2012). Според ген. Киров процесът срещу него е политическа поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право