Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Пращат ген. Стоян Тонев на военен съд (обзор)

След гръмването на скандала през февруари м.г., ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат и шеф на здравната комисия.

Бившият директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев и ексшефката на Клиниката по дерматология д-р Мирослава Кадурина ще бъдат съдени за това, че са ощетили болницата с близо 6,5 млн. лева. Това съобщиха вчера от Софийската военно-окръжна прокуратура, която е внесла обвинителния акт срещу двамата във Военния съд – София.

Ген. Тонев ще отговаря за сключване на неизгодни договори и за това, че е допуснал подчинената му д-р Кадурина да извършва престъпления по служба.

Според военните магистрати шефката на клиниката по дерматология близо 10 години е използвала служебното си положение, като предоставяла на дружеството „Дерма Прим МК“ ООД медицински апарати, собственост на ВМА. Във въпросната фирма Кадурина била мажоритарен собственик и на практика разрешавала сама на себе си да използва техника на болницата. Така „Дерма прим“ осъществявала конкурентна търговска дейност на Клиниката по дерматология, като ползвала материални и кадрови ресурси на ВМА.

Докторката е обвинена и за присвояване на 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени й да ги управлява. Според обвинителния акт тези парите били платените от пациенти за медицински дейности на Клиниката по дерматология, но не са били внесени в касата на ВМА, а по разпореждане на Кадурина били събирани от двама служители, които й ги предавали всяка седмица.

Разследването срещу ген. Тонев и д-р Кадурина стартира преди 14 месеца. Тогава бившият шеф на ВМА подаде оставка като депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия в парламента. По-късно той и докторката бяха подведени под отговорност, но останаха свобода срещу гаранции от по 10 000 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.