Пращат ген. Стоян Тонев на военен съд (обзор)

След гръмването на скандала през февруари м.г., ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат и шеф на здравната комисия.

Бившият директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев и ексшефката на Клиниката по дерматология д-р Мирослава Кадурина ще бъдат съдени за това, че са ощетили болницата с близо 6,5 млн. лева. Това съобщиха вчера от Софийската военно-окръжна прокуратура, която е внесла обвинителния акт срещу двамата във Военния съд - София.

Ген. Тонев ще отговаря за сключване на неизгодни договори и за това, че е допуснал подчинената му д-р Кадурина да извършва престъпления по служба.

Според военните магистрати шефката на клиниката по дерматология близо 10 години е използвала служебното си положение, като предоставяла на дружеството "Дерма Прим МК" ООД медицински апарати, собственост на ВМА. Във въпросната фирма Кадурина била мажоритарен собственик и на практика разрешавала сама на себе си да използва техника на болницата. Така "Дерма прим" осъществявала конкурентна търговска дейност на Клиниката по дерматология, като ползвала материални и кадрови ресурси на ВМА.

Докторката е обвинена и за присвояване на 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени й да ги управлява. Според обвинителния акт тези парите били платените от пациенти за медицински дейности на Клиниката по дерматология, но не са били внесени в касата на ВМА, а по разпореждане на Кадурина били събирани от двама служители, които й ги предавали всяка седмица.

Разследването срещу ген. Тонев и д-р Кадурина стартира преди 14 месеца. Тогава бившият шеф на ВМА подаде оставка като депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия в парламента. По-късно той и докторката бяха подведени под отговорност, но останаха свобода срещу гаранции от по 10 000 лева.

Коментари

Задължително поле