Прогнозата на “Билд”: Безвизов режим за Турция няма да има до 2017 г.

Германският в. “Билд” прогнозира, че безвизов режим за Турция няма да има до 2017 г. Причината за това е неготовността на Анкара да изпълни условията, поставени от Европейския съюз.

На първо място става дума за конституционната защита на журналистите и критиците на правителството, пише “Билд”.

Германското правителство повече не разчита, че безвизовият режим за турски граждани, влизащи в ЕС, ще започне да действа от 1 юли 2016 г. Анкара не може да изпълни до края на тази година всички необходими условия за това. Причината са влезлите в застой преговори между ЕС и Турция относно въвеждането на безвизовия режим. Преговорите не могат да приключат и до края на юни 2016 г., смятат германските правителствени кръгове.

Проблем е и промяната на антитерористичните закони, която категорично се отхвърля от президента Реджеп Ердоган. В тези закони трябва да се съдържа член, според който журналистите или критиците на властта не могат да бъдат преследвани по съдебен път без конкретни факти или причини.

В петък, 20 май, министрите на вътрешните работи на държавите от Евросъюза съгласуваха механизъм за спирането на действието на безвизовия режим със страните, които не са част от ЕС.

Тези мерки могат да бъдат предприети за всички споразумения за облекчаване на визовия режим между ЕС и останалите страни. Подобни планове биха могли да усилят натиска върху Турция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.