На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Даниел Митов: ЕС не трябва да допуска отварянето на нови миграционни маршрути

Външните аспекти на миграцията, мерките за разрешаване на първопричините на миграционната криза и засилване на сътрудничеството със страните на произход и транзит върху ЕС бяха основните теми на днешния Съвет „Външни работи“, в който участва министър Даниел Митов, съобщиха от МВнР.

Първите дипломати на 28-те подчертаха необходимостта от изпълнение на договореностите от Срещата на върха във Валета. Специален акцент бе поставен върху важността на пълното и ефективно изпълнение на съществуващите споразумения за обратно приемане на нелегални мигранти.

Министрите приветстваха постигнатите резултати за намаляване на миграционния натиск по Източносредиземноморския път и Западните Балкани, като подчертаха необходимостта от пълно изпълнение на споразумението между ЕС и Турция и предприемане на всички необходими мерки за предотвратяване на откриването на нови пътища на миграционните потоци.

„Само общ европейски подход, който отчита позициите на всички страни-членки, би могъл да постигне ефективно дългосрочно решение на миграционната криза. Държавите на първа линия трябва да могат да разчитат на подкрепа от ЕС, за да управляват и защитават външните граници на Съюза, а не да бъдат оставени да търсят индивидуални решения“, заяви пред колегите си министър Даниел Митов.

Българският първи дипломат отбеляза постигнатите положителни резултати от изпълнението на Изявлението ЕС-Турция, като в същото време подчерта, че сложността на ситуацията налага да планираме своите действия при непредвидени обстоятелства, за да не допуснем повторното отваряне на стари и откриването на нови миграционни маршрути към ЕС.

Съветът направи преглед на изпълнението на Регионалната стратегия на ЕС за Сирия, Ирак и заплахата от „Даеш“. Министрите потвърдиха, че ще продължат активните усилия за постигане на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия, Ирак и региона. Изразена бе подкрепа за специалния пратеник на ООН Стафан Де Мистура за продължаване на преговорите за започване на политически преход в Сирия, както и за министър-председателя на Ирак Абади за постигане на национално помирение и осъществяване на реформите в страната. ЕС ще продължи тясното взаимодействие с Глобалната коалиция в борбата срещу „Даеш“, чието постепенно отслабване и унищожение ще допринесе за намаляване на терористичната заплаха за региона, Европа и света и ще даде възможност на бежанците да се завърнат по родните си места.

Министрите обсъдиха изработването на нова Глобална стратегия на ЕС, която ще замени Стратегията за сигурност на Съюза от 2003 г. Документът има за цел както да отговори на съвременните предизвикателства пред сигурността на Съюза, така и да заяви амбицията му да играе още по-активна роля на международната арена.

В рамките на Съвета се проведе министерската среща по Източното партньорство, на която бе направен преглед на изпълнението на Декларацията от Срещата на върха в Рига. Потвърдено бе, че ЕС ще продължи да прилага индивидуален подход към всяка от страните от Източното партньорство, в съответствие с нивото й на амбиция за развитие на отношенията със Съюза.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.