Протестът в Гърмен: Циганските набези продължават, няма да се откажем, докато не бутнат цялото гето

Снимка: Архив "Труд"

80% от престъпността е на българските институции, тотално некадърни и крадливи. Налагат простотията, а тя е по-умна от тях, заяви Мехмед Топалов на митинга в Гърмен по повод 1 година от събитията в общината, предаде БГНЕС.

„Една карикатура ще върши по-добра работа от тях“, допълни Топалов.

Митингът започна в 18.30 часа пред Общината, по време на който единият от ораторите каза: „Не искаме вендета, но ще се стигне до там“.

„Няма да забравим и няма да простим нападението на ромите преди една година“, заяви един от организаторите на протеста Иван Кременлиев и припомни, че веднага след миналите събития са съставени 40 акта на жители на Гърмен и Марчево, образувано е и производство за хулиганство срещу тях.

„Няма да се откажем, докато не паднат всички постройки, а не само 10 бараки. За това протестираме“, добави Кременлиев.

Според него нищо не е свършено от общинската администрация в Гърмен, а набезите продължават. Протестиращите заявиха, че са поканили министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да присъства, но тя не е дошла.

Жителите на Гърмен се заканиха, че няма да забравят и да простят за нападенията. Според тях органите на реда не могат да се справят, а кражбите и набезите продължават.

„За една година не решиха проблема, всички власти идваха, но се снишават, а хората не искат това да продължава. Властите ще си ходят, а не ние. Единни сме, трябва да повярваме, че заедно сме силни. Искаме децата ни да живеят тук, а не да бягат навън. Искаме властта да покаже, че има държава, че има закони“, заявиха ораторите на митинга, след което тръгна шествието на несъгласието. 

Колоната бе водена от озвучителна уредба, от която звучеше песента „Война“, тръгна към местността Ярчев хан, където се намира подстъпите към ромското гето „Кремиковци“. По 3-километровия маршрут на шествието на несъгласието се присъединяваха още жители на Гърмен, за да се съберат накрая около 500 души.

Подходите към ромската махала бяха преградени от 20 полицаи. 

Пред входа на гетото протестиращите отправиха обвинения към настоящото ръководство на община Гърмен - кметът Минка Капитанова и бившето ръководство - Ахмед Башев, предаде "Фокус".

Организаторите на протеста призоваха жителите на Гърмен да не се предават и да бъдат обединени на следващата сесия на общинския съвет, на която пак ще бъде поставена на дневен ред съдбата на циганското гето.

Организаторите са доволни, че хората остават обединени година по-късно. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини