Днес празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост

С празнични шествия в цялата страна ще бъде отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.

В София денят ще бъде отбелязан с празнично шествие, което ще тръгне в 10.30 часа от Археологическия музей до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В 11 ч. започва официалната церемония пред паметника на светите братя. Програмата включва тържествен водосвет и изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

Слова ще произнесат президентът Росен Плевнелиев, кметът Йорданка Фандъкова, главният уредник на къща-музей „Иван Вазов” – Мирела Иванова.

Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.

От 18.30 ч. в Националния исторически музей в столицата президентът ще даде традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост, предаде БТВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини