Кен Лоуч спечели втора „Златна палма“ в Кан

КАН, Владимир Трифонов

Британецът Кен Лоуч спечели „Златна палма” за втори път след „Вятърът в ечемичените ниви“ преди 10 години. Филмът му „Аз, Даниъл Блейк“ (с който Лоуч обяви оттеглянето си от киното) е вълнуваща история за дърводелец, който се нуждае от социална помощ след претърпяно боледуване. „Този филм стопли сърцата ни”, заяви легендата Доналд Съдърланд на пресконференцията на журито след обявяването на наградите в неделя вечер.

С тази награда Лоуч се нарежда сред другите 7 режисьори, печелили

най-престижното филмово отличие повече от веднъж – шведът Алф Шьоберг (1946 и 1951), Копола (1974 и 1979), Биле Аугуст (1988 и 1992), Кустурица (1985 и 1995), Шохей Имамура (1983 и 1997), братя Дарден (1999 и 2005) и Ханеке (2009 и 2012).

След като преди 2 години си подели Наградата на журито със самия Годар, сега 27-годишният канадец Ксавие Долан, спечели второто по важност отличие – Голямата награда на журито, за силно въздействащия си филм „Това е само краят на света“, събрал петима великолепни френски актьори в адаптацията на пиесата на Жан-Люк Лагарс: Натали Бай, Венсан Касел, Марион Котийар, Гаспар Юлиел и Леа Сейду. „Благодаря ви, че усетихте емоцията на филма!”, обърна се към журито доста развълнувания Долан при получаването на наградата.

За пръв път от 14 години насам наградата за режисура бе поделена. Този път между Кристиан Мунджиу за „Матура“ и Оливие Асаяс за Personal Shopper. Англоезичният филм на винаги отличавания френски режисьор бе харесан от малцина и това решение на журито предизвика освирквания от страна на акредитираните журналисти и критици.

С 2 отличия си тръгна новия филм на иранеца Асгар Фархади Forushande. Умелото вплитане на сюжета на класическата американска пиеса „Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър в семейната драма, която преживяват режисьор и актриса от иранска трупа, поставила този текст, донесе на филма отличията за най-добър актьор (на Шахаб Хосеини) и сценарий.

Наградата за женска роля отиде при филипинската актриса Жаклин Хосе за ролята й в Мама Роза на Брилянте Мендоса.

Единственото българско участие във всички програми на фестивала – румънския Кучета на Богдан Мирица (копродуциран от българска страна от „Арго Филм” на Стефан Командарев), включен в секцията „Особен поглед” (част от официалната селекция на фестивала, определяна от неговия художествен директор Тиери Фремо), бе отличен с Наградата на ФИПРЕССИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино