Откриват паметна плоча за 100 години подводно плаване в България

Дворецът Евксиноград

На 25 май се навършва точно един век от най-знаменателното събитие в българската военноморска история - приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България.

На този ден през 1916 г. на пристанището в двореца Евксиноград, където е била флотската база, е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18 само в присъствието на царското семейство.

"Церемонията е била закрита, не са били поканени журналисти, за да увековечат със снимки този исторически факт и да остане за поколенията", каза кап. I ранг Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите в България. На паметния ден ще бъде официално открита паметната плоча на пирса на Евксиноград, на която пише: "Тук на 25 май 1916 г. бе положено началото на българското подводно плаване."

Въпреки пропускателния режим в правителствената почивна база, се очакват много ветерани от бойния флот и много гости на събитието. Изпълнителите на проекта за паметната плоча са о.з. капитан -лейтенант Павел Димитров, о.з. мичман Цветко Цветков и о.з. мичман Асен Дачев, отбелязва "Морски вестник".

В навечерието на Гергьовден във Военноморския музей беше представена юбилейната изложба" 100 години подводно плаване в България", а присъстващите тогава ветерани и морски офицери с носталгия отбелязаха, че подводниците на България могат да се видят вече само на изложба. През 80-те години страната ни е имала 4 подводници. Последната бойна "Слава" беше изведена от строя с тъжен военен ритуал на 1 ноември 2011 г., а преди нея и подводница "Надежда".

С приемането на първата подводница по време на Първата световна война България е 11-тата страна в света, притежаваща свой подводен флот. "УБ-18" е произведена в периода ноември 1914-март 1915 г. в град Кил, Германия.Тя е принадлежала към типа "малки крайбрежни лодки".По искане на българското правителство тогава германското Морско министерство решава да я предостави на страната ни.

За неин първи командир е назначен лейтенант Никола Тодоров, а за помощник -командир -мичман I ранг Иван Вариклечков. След воения ритуал за вдигане на българския флаг първи на борда й се качват тогава князете Борис Търновски и Кирил Преславски, като плавали с нея във Варненския залив.

Коментари

Задължително поле