Екипът на Слави Трифонов е влязъл в старозагорска кабеларка Евгени Димитров-Маестрото от седмица е управляващ фирмата собственик на медията

Щерката на Любо Нейков влиза в „Откраднат живот“

Обвинение за хулиганство с особена дързост получи един от задържаните фенове от мача България – Англия

Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Откриват паметна плоча за 100 години подводно плаване в България

Дворецът Евксиноград

На 25 май се навършва точно един век от най-знаменателното събитие в българската военноморска история – приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България.

На този ден през 1916 г. на пристанището в двореца Евксиноград, където е била флотската база, е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18 само в присъствието на царското семейство.

„Церемонията е била закрита, не са били поканени журналисти, за да увековечат със снимки този исторически факт и да остане за поколенията“, каза кап. I ранг Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите в България. На паметния ден ще бъде официално открита паметната плоча на пирса на Евксиноград, на която пише: „Тук на 25 май 1916 г. бе положено началото на българското подводно плаване.“

Въпреки пропускателния режим в правителствената почивна база, се очакват много ветерани от бойния флот и много гости на събитието. Изпълнителите на проекта за паметната плоча са о.з. капитан -лейтенант Павел Димитров, о.з. мичман Цветко Цветков и о.з. мичман Асен Дачев, отбелязва „Морски вестник“.

В навечерието на Гергьовден във Военноморския музей беше представена юбилейната изложба“ 100 години подводно плаване в България“, а присъстващите тогава ветерани и морски офицери с носталгия отбелязаха, че подводниците на България могат да се видят вече само на изложба. През 80-те години страната ни е имала 4 подводници. Последната бойна „Слава“ беше изведена от строя с тъжен военен ритуал на 1 ноември 2011 г., а преди нея и подводница „Надежда“.

С приемането на първата подводница по време на Първата световна война България е 11-тата страна в света, притежаваща свой подводен флот. „УБ-18“ е произведена в периода ноември 1914-март 1915 г. в град Кил, Германия.Тя е принадлежала към типа „малки крайбрежни лодки“.По искане на българското правителство тогава германското Морско министерство решава да я предостави на страната ни.

За неин първи командир е назначен лейтенант Никола Тодоров, а за помощник -командир -мичман I ранг Иван Вариклечков. След воения ритуал за вдигане на българския флаг първи на борда й се качват тогава князете Борис Търновски и Кирил Преславски, като плавали с нея във Варненския залив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.