Ректорът на СУ смъмри "развалената латиница" в интернет на 24 май

Снимка: СУ

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се присъедини към празничното общоградско шествие и участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която се проведе при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Празникът в Аулата на Университета започна с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн. Анастас Герджиков, който поздрави всички присъстващи с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от СУ. Той припомни, че честването на този най-български ден започва още през Възраждането с училищните тържества, организирани на 11 май – църковния празник на св. св. Кирил и Методий.

Професор Герджиков постави риторичния въпрос къде са българското образование, българската култура и българската писменост днес, когато вместо на кирилица, пишем електронни писма на развалена латиница, когато не се отделят достатъчно средства за култура и част от читалищата са закрити, а останалите тънат в недоимък.

Ректорът отбеляза, че през последните 20 години Софийският университет се опитва да поддържа най-високо качество на образованието чрез инвестиции в библиотеки, лаборатории и апаратура, които повишават качеството, но и изискват финансиране. Въпреки това държавната субсидия се разпределя според броя на студентите, независимо от резултатите на Университета, добави проф. Герджиков: „Това е същото, както ако в една фабрика се произвеждат обувки с високо качество, ръчно и от истинска кожа, а в друга – не толкова добри обувки от изкуствена кожа, държавата изкупува обувките на двете фабрики на еднаква цена и всеки път, когато фабриката с по-качествените обувки протестира, че така ще фалира, отговаря „А другите как се справят?“.

По думите му съществуващата до момента система на финансиране според броя на студентите, стимулира задържане на повишаването на качеството, защото то струва скъпо и не носи по-голяма субсидия, и увеличаване на броя на студентите и на новите специалности, в които даденият университет няма традиция и капацитет за изследвания и обучение.

Ректорът отбеляза, че последните четири правителства са положили сериозни усилия, за да се стимулира качеството на висшето образование и подчерта, че според Стратегията за развитието на висшето образование в Република България и изменението на Закона за висше образование от 1 март 2016 г. се предвижда размерът на държавната субсидия за висшите училища да се определя не само въз основа на броя на студентите, а и според качеството на обучението и количеството и качеството на научните изследвания, като в същото време броят на студентите, субсидиран от държавата, се намали.

Проф. Герджиков подчерта, че Софийският университет категорично подкрепя реформата, която цели оздравяване на цялата система на висшето образование, стимулирайки висшите училища да повишават качеството в специалностите, в които са най-добри и да ограничат приема в специалностите, в които нямат достатъчен капацитет. По думите му този финансов модел няма алтернатива: „Ако не го въведем, университетите, постигнали високо качество, което им струва по-скъпо, ще се принудят да го понижат, защото иначе няма да издържат финансово. В същото време университетите, които искат стария модел на финансова уравниловка да се запази, няма да избегнат финансовия колапс поради демографската криза“.

Проф. Анастас Герджиков подчерта, че през следващите три години са необходими допълнителни средства за системата на висшето образование от поне 10 % годишно, за да не бъде спряна реформата от съпротивата на висшите училища, които не я приемат. „Ако искаме европейска икономика, имаме нужда от образование и наука на европейско ниво. Само те могат да доведат до по-висока производителност и до иновации, а поддържането им на досегашното ниво означава да се примирим завинаги с кризата – демографска, икономическа и духовна“, отбеляза ректорът.

Проф. Герджиков припомни, че през 2016 г. отбелязваме няколко значими годишнини – 1070 години от смъртта на Свети Иван Рилски, 610 години от кончината на Св. Киприян Български, а вероятно и на Св. Патриарх Евтимий, навършват се и 1100 години от успението на най-великия ученик на светите братя – Св. Климент Охридски, патрон на най-стария български университет – Софийския.

Ректорът призова да благодарим на всички, които въпреки трудностите пазят и развиват българската духовност и им пожела дълги години здраве и творчески сили за доброто на нашите деца и на всички нас. „Да пожелаем на българските учители и преподаватели да постигнат много удовлетворение и успехи и да работят сред разбиране от страна на обществото, оценени справедливо и по достойнство. На хилядите артисти, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, читалищни деятели и творци на родната култура пожелавам да покорят нови върхове и да получат заслужено признание, за да ни радват и да утвърждават славата на една страна с традиции, но и с духовно бъдеще“, каза още проф. Анастас Герджиков и призова всички българи, любители на просветата и културата, да се преклонят пред техния труд и да не забравят, че няма да сме истински хора без стремеж към знание и любов към словото, изкуството и духовността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование