Кметове в Търновско спасяват минерални извори

Няма кандидат-стопани на природното богатство

Целебни води се леят нахалост поради липса на инвестиции

Минералната вода, която извира на територията на Великотърновска област, се оползотворява частично и се пропилява. Обаче общините Велико Търново, Полски Тръмбеш и Свищов, на чиято територия бликат минерални извори, трескаво търсят сериозни капитали за стопанисване на природното богатство. През февруари 2011 г. държавата предостави на кметствата безвъзмездното управление и ползване на находищата за срок от 25 г. До началото на 2016-а градоначалниците трябваше да изпълнят огромен списък от задължения и да отделят значителни суми за изготвяне на хидрогеодезични доклади, за пълни анализи на термалните извори, за обособяване на санитарно-охранителни зони.

До момента няма кандидати да стопанисват изворите с природното богатство. Затова кметствата сериозно са се заели да впрегнат целебните води в употреба. "Златната" течност в момента се използва само в курортното с.Вонеща вода, на 30 км от старата столица, в свищовското село Овча могила и част от бликащата в Полски Тръмбеш.

Три находища са регистрирани само в община Велико Търново. До момента обаче никой не е проявил инвестиционно намерение да получи концесия и да бутилира. "Зает е само единият от изворите във Вонеща вода, но вторият наличен е свободен. Дебитът му е достатъчен за захранване на няколко спа комплекса. Водата е подходяща за стомашни, ставни, сърдечно-съдови, гинекологични, кожни проблеми. Само седем извора в света притежават подобен състав", обясняват специалисти.

Кандидати няма и за каптирания извор край Ресен. Местната вода също става за бутилиране. Преди време предприемач искал да получи извора на концесия, за да отоплява с него оранжерии в района, но инвестицията пропаднала. Целебна вода се хаби в реката край великотърновското с. Леденик. Изворът е открит още през социализма от съветски изследователи, но тогава е поставена бленда на жилката, за да е малък дебитът, тъй като са искали да изследват водата.

"Навремето дойдоха руснаци и ямболски сондьори, търсеха нефт, но излезе вода. Направиха каптаж и казаха, че има огромни залежи, които се простирали и извирали чак в Поморие. Руснаците бяха изумени, но после никой не продължи изследванията им", разказват жители на Леденик.

Истинските проучвания били издействани през 80-те години на миналия век от Пенчо Кубадински, чийто род е от Леденик. По негово настояване в селото пристигнали руски учени, правили подробни картографирания и дори летели над селото със самолети, за да заснемат района. След като се убедили, че в земните недра има находище, докарали специална сонда, която спуснали на дълбочина от 3 километра. Оказало се, че минералната жилка минава под местната река, западно от стадиона. Водата била каптирана, но за използването й нищо не е направено. Наскоро бил изследван съставът на лековитата вода. Минералното й съдържание е максимално близко до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция. Изворът никога не замръзва през зимата.

Покойният кмет на старата столица Драгни Драгнев, който бе родом от Леденик, също издействал анализ на химическия й състав, който доказал лечебните свойства. Той искал да се махне блендата, сложена, за да ограничи дебита, и да се кандидатства по европроект за изграждане на рехабилитационен център. След смъртта му идеята останала неосъществена.

Водата, която извира в местността Паметниците в Свищов, помага при ревматизъм, гъбични заболявания, дори хипертония. Мълвата стига дори по-далеч и описва случаи как жени, които дълги години имали проблеми с безплодието, забременявали след направата на няколко балнеолечебни процедури.

"В община Свищов имаме три минерални извора, но единият е затлачен. За двата обаче сме похарчили около 20 000 лв- за хидрогеодезични доклади и заснемване. За санитарно-охранителни зони сме платили още 12 000 лв.", обясниха от общинската управа на крайдунавския град.

От кметството поясниха, че в началото на 2015-а общината е получила цялата проектна документация и данните от анализите. Те са препратени за съгласуване в Министерството на околната среда и водите. От МОСВ са направили съответните препоръки за отстраняване на пропуски, по които в момента се работи. Така още в края на миналата година двата термални извора в Свищов ще бъдат готови за експлоатация.

"Възстановяваме водолечението в общинската болница. Вече правим ремонт на съществуващото рехабилитационно отделение със специални вани, което е с капацитет за 30 души. Общината влага 50 000 лв. за обновяване на помещенията. В ход е и процедурата за клиничните пътеки със здравната каса. Имаме и подготвени медицински кадри", съобщи за "Труд" кметът на Свищов Генчо Генчев.

Активно се използват водите на извора в с. Овча могила. Имало е инвеститорски интерес за разкриване на спортен възстановителен център. Предприемач е искал да прави оранжерия край един от двата извора в крайдунавския град. От Стопанската академия пък предложили да им бъде даден достъп до третия каптаж, който от десетилетия е затлачен и с водите му да захранят плувния си комплекс.

Минералната вода в Полски Тръмбеш прави чудеса и вдига на крака болни и сакати хора. В района има два извора - в града и в с. Обединение, който е отдаден на концесия от държавата. "Досега общината плащаше такса за природното богатство, която възлизаше на около 20 000 лв. Занапред тези пари ще остават за нуждите на общината и ще ги влагаме в подобряване на инфраструктурата", казва кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров. Той припомни, че е възстановен басейнът в града, който се пълни с минерална вода, а инвестицията е за над 400 000 лв. Къпалните обаче са открити и това не позволява да бъдат използвани целогодишно.

Градоначалникът информира, че са в ход балнеоложки проучвания и процедура по одобряване на санитарните зони. Има изготвен работен проект за 200 000 лв., чрез който минералното богатство ще бъде предоставяно на различни ползватели. Сред тях е болницата, където ще се извършват рехабилитационни процедури, също за отопление на оранжерия и други начинания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони