Кризисен център ще обгрижва 5 села с 5000 души в Свищовско

Снимка Веселина Ангелова

Създават Кризисен център, който ще обгрижва пет свищовски села с население над 5000 души. Той ще е базиран в село Овча могила и ще обслужва най-отдалечените от крайдунавския град селища, както и пострадали при пътни произшествия на главния път Русе-Плевен. Инвестицията, кято влага Община Свищов от собствения си бюджет възлиза на 50 000 лв. Центърът се прави по идея на кмета на Свищов Генчо Генчев.

"Видях как се работи в това направление в Румъния и реших да пренаса добрия опит и при нас. Центърът за бързо реагиране ще разполага денонощно с техника, автомобили и екипи", обясни пред "Труд" Генчев.

Градоначалникът допълни, че вече са осигурени две линейки, а скоро ще бъде доставена и пожарна. Оборудват лекарски кабинет с видеозон, електрошок и друга апаратура за оказване на спешна помощ. Бивши пожарникари и медици от околността ще дават дежурства в Центъра.

"Базата ще е в общинска сграда. В момента се изграждат гаражни клетки за специализираните автомобили. Създаването на центъра беше належащо, защото в момента при произшествие или сигнал за болен, спасителните екипи стигат до въпросните села за 30-35 минути, а занапред времето за придвижване ще се съкрати на 5 минути", сподели Генчо Генчев.

Кметът на Свищов уточни, че Кризисният център ще заработи до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони