Руши се Царският манастир край Варна

снимка: btvnovinite.bg

Ценен манастирски комплекс от 11 век край Варна се руши. Някога просветителско средище, сега е светата обител е застрашена от разруха, разказват от БНТ.

Екипът на археолога проф. Казимир Попконстантинов подготвя проект за реставрация на аязмото в царския манастир в местността Караач теке край Варна. Той трябва да възстанови великолепната архитектура на свещения извор и заедно с това да го запази от вандали.

Манастирът Света Богородица край Варна, датиращ от 9-11 в. е тясно свързан с дейността на Свети Цар Борис, и е един от най-големите просветителски центрове от онова време. За това свидетелства скрипторият с площ от 400 кв.м, където се превеждали, орнаментирали и преписвали книги за манастири в страната. В момента обаче се руши най-ценната част от манастира - а именно аязмото.

"Тайно се надявам , че Институтът за паметници на културата ще се стресне и ще отпусне средства за възстановяването на манастира, защото той е единственият запазен в този си вид в продължение на близо 1000 години", коментира проф. Попконстантинов.

Идеята му е край комплекса да се създаде поклонически център, който да представя мащабите на просветителската дейност на Св. цар Борис Покръстител. Археологът се надява екипът му да получи 15 000 лв. от Министерството културата, за продължи разкопките.

Коментари

Задължително поле