Видинското село Връв, което води до Москва и Хавана

факсимиле: БТВ

Общото между Москва, Хавана и видинското село Връв е космополитният бивш кмет на селото Михаил Топоранов. Той заделя от малката си пенсия, за да увековечи обичта си към световните столици. В резултат селото е украсено с десетки табели на дружбата, разказват от БТВ.

Табела с разстоянията до София и другите две столици прави впечатление и радва преминаващите през Връв чужденци.

Оказва се, че корените на българо-кубинско-съветската дружба са пуснати във Връв, откъдето е родом първият директор на НДК Ангел Будев, впоследствие посланик на страната ни в двете държави.

„Това е възпоменателна табела, показва пътя на неговото обществено развитие, като е тръгнал от Връв нагоре до София, Хавана и Москва”, разяснява бившият кмет на селото и автор на табелата Михаил Топоранов.

Само за една от табелите създателят й похарчил 250 лева от личната си пенсия. Негово дело са още дузина, както и цял парк на приятелството с двете държави.

Въпреки, че Русия и Куба са в различни посоки, на табелата посоката към тях е една - „Защото любовта е еднаква към двете страни, моя лична и на моите съселяни”, пояснява Топоранов.

Но и във Връв любовта е субективно понятие.

„Личните симпатии трябва да отидат в личните им дворове, но съм против на обществени места да се поставят символи на чужди държави, които поставят под съмнение българския суверенитет”, заявява Свилен Маринов от Гражданско сдружение "Регионално бъдеще".

Освен че заклеймиха табелите като кичозни, от гражданското сдружение настояха да се премахне и паметната плоча на един от националните герои на Куба върху селската чешма.

„На мен лично не ми пречат, напротив - с това нашето село вече ще бъде известно”, отбеляза кметът на Връв Валентина Иванова.

Предстои прокуратурата да се произнесе дали да се премахнат табелите, в случай че поставянето им се окаже незаконно.

Коментари

Задължително поле