Кралица Елизабет II: След Брекзит правителството ми ще работи Обединеното кралство да запази водещата си роля в международните отношения

Премиерът Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия

Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Трима учени спечелиха Нобел за икономика – за облекчаване на глобалната бедност

52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Шуменец плаши радио с бомба заради сръбска музика

Видинското село Връв, което води до Москва и Хавана

факсимиле: БТВ

Общото между Москва, Хавана и видинското село Връв е космополитният бивш кмет на селото Михаил Топоранов. Той заделя от малката си пенсия, за да увековечи обичта си към световните столици. В резултат селото е украсено с десетки табели на дружбата, разказват от БТВ.

Табела с разстоянията до София и другите две столици прави впечатление и радва преминаващите през Връв чужденци.

Оказва се, че корените на българо-кубинско-съветската дружба са пуснати във Връв, откъдето е родом първият директор на НДК Ангел Будев, впоследствие посланик на страната ни в двете държави.

„Това е възпоменателна табела, показва пътя на неговото обществено развитие, като е тръгнал от Връв нагоре до София, Хавана и Москва”, разяснява бившият кмет на селото и автор на табелата Михаил Топоранов.

Само за една от табелите създателят й похарчил 250 лева от личната си пенсия. Негово дело са още дузина, както и цял парк на приятелството с двете държави.

Въпреки, че Русия и Куба са в различни посоки, на табелата посоката към тях е една – „Защото любовта е еднаква към двете страни, моя лична и на моите съселяни”, пояснява Топоранов.

Но и във Връв любовта е субективно понятие.

„Личните симпатии трябва да отидат в личните им дворове, но съм против на обществени места да се поставят символи на чужди държави, които поставят под съмнение българския суверенитет”, заявява Свилен Маринов от Гражданско сдружение „Регионално бъдеще“.

Освен че заклеймиха табелите като кичозни, от гражданското сдружение настояха да се премахне и паметната плоча на един от националните герои на Куба върху селската чешма.

„На мен лично не ми пречат, напротив – с това нашето село вече ще бъде известно”, отбеляза кметът на Връв Валентина Иванова.

Предстои прокуратурата да се произнесе дали да се премахнат табелите, в случай че поставянето им се окаже незаконно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.