Кшищоф Зануси стана Атлант на славянството

Кшищоф Зануси с наградата „Атлант на славянството“ и Елка Няголова

Хилядите фенове на световноизвестния режисьор не разбраха, че Кшищоф Зануси кацна на летище Варна на връх 24 май, за да се включи в Десетия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“.

„Аз не съм поет, но за мене е огромна чест да бъда в компанията на толкова много известни писатели и преводачи на този форум. Ние, кинодейците, уважаваме поетите като наши по-големи братя. Аз съм дълбоко свързан не само с традициите на Кирил и Методий, но и с християнството. Вярвам, че киното е преди всичко инструмент, способен да говори за вътрешния живот. Славянството създаде най-жизнената цивилизация в света, радвам се, че с всички вас споделяме общи кръвни и духовни корени“, каза именитият режисьор, след като председателят на Славянска академия Елка Няголова му връчи най-високата награда – Почетен знак и диплом на Академията, придружен от отличието „Атлант на славянството“.

Освен с награда, той беше отличен с титлата „Почетен член на Славянска академия“, която носят още поетът Любомир Левчев, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, доц. Петър Димитров, руските поети Андрей Дементиев, Евгени Евтушенко и Владимир Бояринов, дипломатът Анатолий Викторович Щелкунов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреосвещенство проф. Амфилохие Радович – глава на Черногорската църква, проф. Пламен Илиев – ректор на Икономическия университет – Варна, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, и режисьорът Емир Кустурица.

Кшищоф Зануси е режисьор на над 25 пълнометражни филма и десетки късометражни, той е автор и съавтор на сценариите на 11 филма. Сред най-известните заглавия са „Структурата на кристала“, „Илюминация“, „Спирала“ (отличен с награда в Кан), „Животът като съртоносна болест, предаваща се по полов път“. Той е белетрист, чиито книги са издадени и в България. Кшищоф Зануси е осъществил над 30 театрални и оперни постановки. Носител е на престижни награди, член на множество световни организации, президент на Обществото на Евровизия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура