На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Румяна Бъчварова: Имаме готовност да променим организацията по охрана на границата

„Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНР.

„България не очаква проблем с бежанците от Турция, дори ако Анкара се оттегли от споразумението с Европейския съюз за регулиране на влизането на мигранти. Внимателно следих изявлението на Ердоган. Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи“, коментира Бъчварова.

„В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката“, подчерта тя.

„Ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници“, обясни Бъчварова.

Тя припомни, че по темата за охраната на границата вече е изградено добро сътрудничество и с армията. Предстои за охраната на границата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители на МВР, допълни тя. Като цяло общият брой на установените нелегални мигранти е с около почти 30% по-нисък, отколкото беше миналата година.

„Законът за МВР вероятно ще влезе за първо четене в зала идната седмица“, каза още Бъчварова. „Ако се гласува при първото разглеждане, след това започват дебати, предложения между първо и второ четене. Става въпрос за закон, възможно е да има добри предложения в него. Готова съм да обсъждам всяко едно от тях в името на това да създадем условия за по-добра организация на работата в МВР, за повече законови възможности за работа на ГДБОП. Няма да се откажа от това да довършим реформата по начина, по който се уреждат трудовите правоотношения на служителите в МВР, за да можем да подредим и структурно Министерството“.

Бъчварова изрази мнение че антикорупционният закон е „необходим и трябва да бъде гласуван“.

В отговор на въпрос дали Патриотичният фронт се е превърнал в най-важния коалиционен партньор на ГЕРБ, вицепремиерът уточни: „В момента това е така, защото е най-голямата група, която ни е партньор. Все пак има една група от Реформаторския блок, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е – според тях не е, но не е излязла от групата. Когато съставихме това правителство и това мнозинство, имаше общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всеки партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Същото се отнася и за депутатите на останалите парламентарни групи. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.