Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Санданчани събират пари, за да вдигнат паметник на Климент Охридски в училище

В Сандански от няколко дни масово се организират различни мероприятия с едничката цел – да се съберат пари за построяването на паметник на Климент Охридски в местно училище носещо неговото име.

Художници помогнаха за набирането на средства, като организираха благотворителна изложба на празничния 24 май. Всички пари от продадените картини дариха на учебното заведение.

„Всички участници в експозицията осигурихме наши творби, които бяха на половин цена. Събрахме 1400 лева от 14 картини, останаха още 5 рисунки за продажба, които струват общо 1200 лева. Тях оставихме за съхранение в школото. С хотелиерите решихме да организираме търг, за да съберем повече средства за благородното дело”, каза художничката Илияна Тошева.

Целта е до края на тази година да се изгради паметник на патрона на учебното заведение, тъй като се навършват 1100 години от кончината на Климент Охридски.
Инициативата е на бившия възпитаник на учебното заведение и настоящ млад скулптор Николай Бакалов. Той дарил безвъзмездно на школото своя проект за скулптура на Климент Охридски, който бил неговата дипломна работа. Паметникът е висок 2,20 метра, а светецът е вдигнал ръка за благословия.

„Идеята е, че по този начин благословя децата да учат и се образоват. Необходими са 20 000 лева. 18 000 лева ще струва отливането на паметника, а 2000 – направата на монумента”, разказаха от училището.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.