Технически университет - Пловдив "произвел" над 8500 инженери за 30 години

Снимка: Авторът

Над 8500 инженери е "произвел" филиалът в Пловдив на Технически университет -София за 30 години от своето съществуване, а българската индустрия очаква следващия випуск технически кадри с висше образование, тъй като в момента търсенето им силно надвишава предлагането. Това отчетоха от ръководството на висшето учебно заведение в навечерието на тържествата за 30-годишния юбилей този четвъртък.

На баланса между образование и бизнес ще е посветена кръглата маса "30 години успяваме заедно", която започва в 15 часа на 26 май в Заседателната зала на Ректората. В нея ще вземат участие ръководителите на вуза, директори на 5 средни училища, 12 фирми, дарили лаборатории за обучение на студентите от ТУ - Пловдив и представители на 5 индустриални клъстера. Това са клъстерите "Тракия икономическа зона", "Зелена синергия", "Информационни и комуникационни технологии- Пловдив", "Мехатроника и автоматизация" и "Аутомотив клъстер България".

В деня на празника японската фирма SMC за роботи и автоматизирани системи и компоненти ще представи 9 модулна гъвкава автоматична монтажна система FMS - 200, с която студенти и ученици от техническите училища ще правят упражнения в продължение на 30 дни. Официалната част на празника ще започне от 16,30 часа в аулата на Ректората.

На 27 май ще бъдат открити Дните на Технически университет и ще започне научната конференция "ТЕХСИС 2016" с участието на учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони